Apollo Enterprise предлага решения в различни направления, вкл. автономно шофиране

...
Apollo Enterprise предлага решения в различни направления, вкл. автономно шофиране
Коментари Харесай

Платформа на Baidu дава тласък на автономните автомобили

Apollo Enterprise предлага решения в разнообразни посоки, включително самостоятелно шофиране по автомагистрали, самостоятелно паркиране, самостоятелни мини-бусове и други

Платформата Apollo на Baidu към този момент поддържа шофиране в „ комплицирани градски зони и покрайнини “ (източник: Apollo)

Китайската компания Baidu направи неотдавна няколко огромни анонса по отношение на Apollo – софтуерна платформа с отворен код, предопределена за самостоятелни коли. Системата към този момент се употребява от сътрудници на компанията, включително в Китай и Съединени американски щати.

Първият анонс е обвързван с стартирането на Apollo Enterprise за транспортни средства, които ще влязат в всеобщо произвеждане. От Baidu декларират, че платформата Apollo към този момент се употребява от над 130 колегата на компанията от целия свят. Сред тях е китайският стартъп за електрически автомобили WM Motors, който възнамерява да стартира произвеждане на самостоятелни коли от трето ниво* към 2021 година

Apollo Enterprise ще предлага решения в разнообразни посоки, свързани с самостоятелните транспортни средства: самостоятелно шофиране по автомагистрали, самостоятелно паркиране, изцяло самостоятелни мини-бусове, умна карта, както и DuerOS (гласов помощник на Baidu) за коли.

Освен това Baidu пусна Apollo 3.5 – най-новата версия на платформата. С този ъпдейт тя към този момент поддържа шофиране в „ комплицирани градски зони и покрайнини “. Apollo 3.5 се употребява от клиенти като Udelv (стартъп в областта на доставките посредством самостоятелни ванове), който подписа партньорство с Walmart и сега тества доставки на разнообразни хранителни артикули.

Очакванията са тази година платформата Apollo 3.5 да се употребява от над 100 дейни, самоуправляващи се транспортни средства на територията на Съединени американски щати.

Плановете на Baidu за Китай плануват стартиране на 100 робо-таксита , които ще покриват общо 130 благи пътна мрежа в Чангша (административен център на провинция Хунан). Робо-такситата ще употребяват друга технология на Baidu – така наречен V2X (vehicle-to-everything**), която ще им разрешава да споделят с съставни елементи от пътната инфраструктура, като да вземем за пример светофари и други светлинни сигнализации.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

* Нивата на самостоятелност при шофиране дефинират степента, до която даден автомобил е самостоятелен. Системата на оценяване е шестстепенна, като първа степен е нулева и при нея отсъства присъединяване на автоматизирани системи при ръководството на автомобила, а всички решения и дейности се реализират напълно от лидера. При най-високата степен на самостоятелност (5-та) всички дейности се правят от системата, като човешкият съставен елемент е изцяло отхвърлен от процеса на ръководство и взимане на решение.

** V2X “Vehicle-to-everything “ е технология при която системите в транспортното средство предават входяща информация, до обект, който може да повлияе на неговото държание съгласно тази информация: водач или друга система. Възможна е и противоположната връзка. Тя съчетава няколко други системи като V2I, V2N, V2V, V2P, V2D и V2G
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР