апочна изборът за нов представител във ВСС от квотата на

...
апочна изборът за нов представител във ВСС от квотата на
Коментари Харесай

Гешев: В момента прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост

апочна изборът за нов представител във Висш съдебен съвет от квотата на прокуратурата. Единственият претендент за мястото в прокурорската гилдия е прокурорът от военно-апелативна прокуратура Евгени Иванов. Ако бъде определен, той ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместител на основния прокурор.

Процедурата по избора беше планувана за 10 ч., само че заради липса на кворум беше отсрочена с един час. Същинското гласоподаване ще се организира на 26 септември, като право да гласоподават имат 1531 прокурори, от тях над 1300 ще гласоподават електронно.

"Изборът е от значително значение в миг, в който прокуратурата на Република България още веднъж би трябвало да отстоява своята самостоятелност - и то не с оглед ползите на прокуратурата и обособените прокурори, а с оглед ползите на българските жители и общество ", сподели основният прокурор Иван Гешев при откриването на процедурата за избор.

Той добави, че прокурорите ще изберат представител, който да отстоява техните ползи. Главният прокурор изрази вяра през днешния ден всеки един от прокурорите да получи отговор на въпросите, които го интересуват от претендента за член на Висш съдебен съвет Евгени Иванов.

Прокуратурата ще продължи да демонстрира неотстъпчивост и неотстъпчивост към неправдите, сподели Евгени Иванов по време чуването. Той уточни, че е приел да бъде номиниран, тъй като има вяра, че достолепието на прокурорите не може да бъде ръководено и манипулирано. Иванов добави, че в случай че бъде определен, ще бъде несклоняем към всички опити за непозволено влияние върху прокуратурата и прокурорите.

"Често пъти прокурорите са последната вяра на хората да получат правдивост ", съобщи Евгени Иванов. По думите му, в случай че прокуратурата бъде изведена от правосъдната власт, тя няма да остане самостоятелна.

Иванов означи, че би защитил сътрудници прокурори, които са подложени на офанзиви от страни по техни каузи. Според него с изключение на реакция от прокурорската гилдия, по тези случаи е добре да се получава и съответна поддръжка от член на Висш съдебен съвет.

На въпрос от залата по какъв начин ще разяснява апелите да се бойкотира изборът за член на Висш съдебен съвет и прокурорите да не вземат участие в него, Иванов съобщи, че не би желал да разяснява, тъй като е уверен, че това не е мнението и отношението на голямата част от сътрудниците съдии. "Мисля си, че сходен апел ще има противоположен резултат ", добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР