АПИ ще плати веднага 50% на пътните фирми, които поддържат

...
АПИ ще плати веднага 50% на пътните фирми, които поддържат
Коментари Харесай

НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми

АПИ ще заплати незабавно 50% на пътните компании, които поддържат републиканската пътна мрежа и 100% по договорите за маркировка и мантинели. Следващите заплащания ще стават след глоба на Народното събрание и утвърждението на междуведомствена комисия от две министерства-регионалното и финансовото и от комисията по районно развиване в Народното събрание. Народното събрание взе решението със 122 гласа "за ".

Трудно взето решение след втори тур 4-часов спор и то, тъй като се блокират две от партиите в ръководещата коалиция "Продължаваме смяната " и "Има подобен народ ". След като предходната седмица не можаха на среднощно съвещание да вземат едно решение от три импортирани плана, този сюжет можеше да се повтори и през днешния ден,тъй като за днешното съвещание бяха импортирани още веднъж два плана на "Продължаваме смяната " и на "Има подобен народ ". В последна сметка депутатите одобриха разновидността на "Продължаваме смяната ".

Две седмици разправии завършиха с решение, след вчерашен съдружен съвет и два плана за гласоподаване в зала през днешния ден. Вносителите на едно от предложенията Продължаваме промяната приканиха да се реши казуса с заплащанията.

"Ние разбираме, че страната е притисната до стената и би трябвало да вземе някакво решение, просто събитията са такива. В момента никой не поддържа републиканската пътна мрежа. Правим соломоновско решение, в което даваме 50% сега, само че слагаме надзор за вторите 50% като комисия сред МФ и Министерство на регионалното развитие ще излезе с отчет по тези контракти, 34 контракта, които се ревизират и този отчет ще влезе за мнение в комисия на Народното събрание,беше заложена една комисия,това ще бъде отрасловата районната комисия ", съобщи Настимир Ананиев от парламентарната група на "Продължаваме смяната ", ръководител на Комисията по районно развиване.

От ГЕРБ- Съюз на демократичните сили още веднъж отвърнаха, че този проблем е в компетенциите на Министерски съвет и че се нарушава Конституцията.

"Вие би трябвало да сте наясно, че този въпрос е напълно от компетенциите на изпълнителната власт и на Министерски съвет. Нека напомня член 8 на Конституцията,че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и правосъдна. Очевидно е че в този случай Министерски съвет се пробва да трансферира своята отговорност на Народно събрание ", добави Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ.

От Българска социалистическа партия попитаха някогашните ръководещи не им ли е неловко да приказват по този начин, като с довели нещата дотук.

"Не ви ли е неловко сътрудници от ГЕРБ тъкмо вие да излизате и да говорите за пътища. При състояние, че пътищата се трансфораха в нарицателно на корупцията през последните 12 години. И в действителност би трябвало да си притежател на Оскар, с цел да приказваш по този метод. Точно за пътища. На последващо място по какъв начин ви се коства да имаш налични 710 млн и да подпишеш контракти за 3 милиарда и 300 млн. Трябва да си Остап Бендер, с цел да го направиш това нещо ", добави Борислав Гуцанов от ПГ на Българска социалистическа партия, ръководител на Комисията по превоз и известия.

Партия "Възраждане " и през днешния ден повториха, че договорите с пътните компании са противозаконни.

"Да ви припомня, че става въпрос за става дума за над един милиард лв.. Ние преглеждаме това предложение, което през вчерашния ден беше устно импортирано в Регионална комисия под формата на публицистични ремонти, нещо с което съвсем половината от комисията не бяха съгласни. И отново дублирам, че нищо от предходната седмица от дебатите не успяхте да разберете- казусът в действителност е юридически и това, което вършиме сега е да ни въвличате в една корупционна скица ", съобщи Елена Гунчева от "Възраждане ".

Председателят на бюджетната комисия и народен представител от "Има подобен народ " изиска парите да не се заплащат от бюджета на АПИ, тъй като такива пари там няма.

"По първа точка е записано, че Агенция пътна инфраструктура да заплати от одобрения бюджет за 2022 година. Много се веселя, че тук има членове на бюджетната комисия, множеството участват на този спор, аз не си припомням в държавния бюджет да сме дали своят вот такава сума, в случай че вие си спомняте ме поправете. Правя предложение АПИ да заплати от централния бюджет за 2022 година и да следва текста ", сподели Любомир Каримански, ПГ на "Има подобен народ ", ръководител на Комисията по бюджет и финанси.

Малко по-късно ръководителят на групата на "Има подобен народ " изиска да отдръпват предлагането си.

"Ние и вие да отхвърлим предлагането на господин Каримански, с цел да постъпим съдружно,защото казусът е огромен и визира прекомерно огромна група хора ", съобщи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на "Има подобен народ ".

"Не знам дали е жалко, само че във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи незаконно и в случай че това е съответстващо на тъп, значи е жалко ", сподели още Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи.

Единствено "Демократична България " не взе участие в дебата. Парите ще стартират да се заплащат след празниците.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР