Apex.AI ще се стреми да бъде Red Hat на автомобилния

...
Apex.AI ще се стреми да бъде Red Hat на автомобилния
Коментари Харесай

Ветерани от Bosch правят нов софтуер за безпилотни коли

Apex.AI ще се стреми „ да бъде Red Hat на автомобилния програмен продукт “

Новата компания Apex.AI към този момент притегли 15,5 млн. $ финансиране от фондовете за рисков капитал

Компания, учредена от двама дългогодишни инженери, работили в огромни планове за самоуправляеми коли, ще се опита да направи по-добър, по-сигурен и по-надежден софтуера с отворен код, който се употребява в доста планове за безпилотни коли.

Младата компания, записана в Пало Алто, Калифорния, се споделя Apex.AI. Тя е учредена от Ян Бекер и Деян Пангеркич – и двамата ветерани от Bosch, заяви Ройтерс. Apex.AI обществено разгласи своите проекти наред с декларацията, че е привлякла 15,5 млн. $ финансиране от фондовете за рисков капитал Canaan Partners и Lightspeed Venture Partners.

Apex.AI възнамерява да направи по-сигурна и по-надеждна версия на по този начин наречената Операционна система за роботи – ROS. Този програмен продукт излезе от изследователските лаборатории преди повече от десетилетие и се употребява от десетки лаборатории и компании в разработките им в региона на самоуправляемите коли и роботи, включително Intel, Microsoft и Amazon.
още по тематиката
Софтуерът е с отворен код, което значи, че всеки може да го изтегли и употребява гратис. Но той е планиран да помогне на откривателите да осъществят плановете си бързо, а не за по-късните стадии, когато идва време за комерсиално приложение на съответните артикули, разяснява Бекер пред Ройтерс в изявление.

„ ROS не е основана за произвеждане. Това е ужасно средство за научни проучвания, само че когато приказваме за сигурност и сигурност, тя просто не е предопределена за това “, сподели Бекер.

Планът на Apex.AI е да сътвори усъвършенствана версия на софтуера. При някои операционни системи изчислителните процеси работят по този начин, че да разрешават действието на голям брой приложения едновременно, което може да докара до закъснение с няколко милисекунди. Това може да няма значение, когато софтуерът работи на смарт телефон или преносим компютър, само че при самоуправляем автомобил е сериозно – може да коства живота на някого.

Apex.AI възнамерява да пусне своя програмен продукт през идната година. Бизнес моделът на компанията е да продава своята версия на софтуера и да събира такса за поддръжката.

Подходът отразява този на Red Hat, която през 90-те години на предишния век взе Linux и го направи задоволително постоянен за потребление в банки и държавни управления. От своя страна, Apex.AI ще се стреми „ да бъде Red Hat на автомобилния програмен продукт “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР