Апетитни терени на първа линия по южното Черноморие доведоха до

...
Апетитни терени на първа линия по южното Черноморие доведоха до
Коментари Харесай

Каракачанов с нагли лъжи при Ризова! Забрави, че иска да продава цял полуостров край Черноморец!

Апетитни терени на първа линия по южното Черноморие доведоха до конфликт сред кметове от ГЕРБ и държавното управление.

Засегнати поданици на Поморие и Черноморец оповестиха, че готвят митинги поради национализацията на земята им и желаеха оставката на вицепремиера и боен министър Красимир Какачанов, съобщи БНР.

Поводът за напрежението е решение на Министерския съвет от 28 март, с което се дава право на Министерството на защитата да разгласи за продажба някогашни военни поделения с отпаднала нужда. Те се намират на първа линия до морето в община Поморие и край село Черноморец, община Созопол.

Кметовете на Поморие - Иван Алексиев (ГЕРБ) и на Черноморец - Добри Добрев (ГЕРБ) реагираха остро на държавното решение.

Жители на Черноморец настояват пред БНР, че земите на някогашните военни поделения са частни и възобновени на притежателите им от Областната дирекция "Земеделие и гори " в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността "Кротирия " се намират на повърхност от 56 декара. Те са включени в направения градоустройствен проект. Идеята на общината е крайбрежната зона да се трансформира в градски приморски парк. Кореспонденцията сред общината и Министерството на защитата до този парцел има дълга история.

В писмо до Министерството на защитата община Поморие упорства някогашното военно отделение да ѝ бъде безплатно предоставено за превръщането му в градски приморски парк. Ако настояването не бъде почетено, общината ще оспорва по правосъден ред идния обществен търг за продажба на парцела, сподели кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите "Червенка ", "Акра " и "Таласакра " край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там някогашните военни поделения се намират на частни аграрни земи. 375 дка е площта на военния парцел в местността "Акра ", 173 дка е на полуостров Червенка и 114 дка в местността "Таласакра ". Близо 150 са наследниците на тези земи, които настояват, че не са получили компенсации за отчуждаването им.

Мария Димитрова и Васил Жечев от Сдружението за отбрана на притежателите на земеделска земя в село Черноморец изясняват:

"Това са доста декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези парцели са приети като право на благосъстоятелност на наследниците, само че не ги връщат, тъй като попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО упорства, че земята е била платена тогава, че е бил приключен целият развой на обезщетение, което е чудноват проблем. Една държавна работа - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а в този момент военните упорстват, че това е станало ".

Още две общини през годините са желали военните поделения да им бъдат трансферирани като обществена общинска благосъстоятелност. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, само че по този начин и до съответни дейности и процедури не се е стигнало.

Дали в този момент тези атрактивни парцели ще попаднат в ръцете на вложители, следва да разберем. Жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си и готвят митинги. Кметът на Черноморец Добри Добрев съобщи: "Земята на хората би трябвало да бъде върната! ".

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР