Апетитът за сладкo и влечението към захарните изделия са сред

Апетитът за сладкo и влечението към захарните изделия са сред ...

Незадоволим апетит за сладко – вече не.


Апетитът за сладкo и влечението към захарните изделия са сред кошмарите на съвременния човек, стоящи в основата на редица глобални здравословни проблеми – масовото затлъстяване, епидемията от диабет и др. Основна причина за труднозадоволимия апетит за сладки храни е усещането за доволство, което тези храни отключват.

Сладкишът и удоволствието винаги са вървели ръка за ръка, но тази порочна за здравето връзка може скоро да бъде прекъсната. Учени от Колумбийския университет в САЩ са открили защо страдаме от непреодолимо влечение към сладкото и по-важното – как можем да контролираме този наглед неконтролируем нагон. 
Тайната на опасната взаимовръзка между сладкишите и усещането за удоволствие се крие в активирането на определени мозъчни центрове, което се извършва едновременно след консумация на сладко. Мозъкът ни постепенно се е научил да асоциира захарните изделия с удоволствието до степен на зависимост. В основата на този феномен стои фактът, че мозъкът ни възприема сладкия вкус на храната като приятен, а соленият или горчивият например – като неприятен. Учените доказват, че консумирането на сладка храна активира центровете в мозъка, отговорни за удоволствието, а консумацията на горчива или кисела храна води активиране на центрове, асоциирани с неприятни емоции и усещания. Точно в тази зависимост се корени и разковничето на проблема с прекомерния апетит за сладко. Според учените за да намалим това си влечение, просто трябва да препрограмираме мозъка си така, че той да започне да възприема сладкия вкус по начина, по който възприема соления и горчивия, т.е. - като неприятен. Как ще борим зависимостта си от сладки храни - вижте на Puls.bg По публикацията работи: Eкип на Puls.bg

Източник: dnes.bg