Апелирам всички институции, от които зависи по-нататъшното развитие на случая

...
Апелирам всички институции, от които зависи по-нататъшното развитие на случая
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Близките на хората в опожарения старчески дом във Варна не искат да ги преместим

Апелирам всички институции, от които зависи по-нататъшното развиване на случая с пожара в дома за възрастни хора във Варна, да си свършат работата.

Това сподели министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на съвещание на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика.

Преди дни в дом за възрастни хора породи пожар, в който починаха четирима.

Министър Гьоков предложи да се сътвори работна група, която да създаде консервативен механизъм за сходни случаи и уточни, че за случая и за неналичието на лиценз за доставка на обществени услуги от този снабдител са известени прокуратурата, Върховната административна прокуратура, Върховната касационна прокуратура, Окръжна прокуратура - Варна, Окръжна прокуратура - Пловдив, районната здравна ревизия, Община Варна, Инспекцията по труда и други Областният шеф на Варна е известен за неналичието на лиценз, добави той.

Агенцията за качество на обществени услуги за по-малко от 12 месеца е глобила този снабдител на обществени услуги за доста нарушавания на законодателството и все още компанията няма право да дава обществени услуги, защото след 31 декември 2021 година няма лиценз, уточни министър Гьоков. Имало е и други нарушавания и наложени санкции, само че не са били осъществени заплащания, като заради тази причина са изпратени в Агенцията за държавна финансова ревизия за наложително събиране, добави той.

Когато са осъществявани инспекции в дома, околните на потребителите на услугата са били питани дали желаят потребителите да бъдат преместени в различен дом, само че те са отказали, уточни още министър Гьоков. По думите му е нужна осведомителна акция, с цел да знаят хората къде да намират регистъра на лицензите за такива обществени услуги и грижи, с цел да не попадат на нелицензирани домове.

Както Българска телеграфна агенция осведоми, в 2:59 часа на 8 май е получен сигнал за пожар в дом за възрастни хора, намиращ се в местността " Сотира ", край Варна. Огънят, който се е разразил в една от стаите, на приземния етаж на постройката, е лишил живота на четирима.

Днес омбудсманът Диана Ковачева осведоми, че е изпратила инспекция в дома. Тя прикани Агенцията за обществено подкрепяне да изведе хората от вкъщи.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР