Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на ДАБЧ

...
Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на ДАБЧ
Коментари Харесай

Апелативният спецсъд остави в ареста Харалампиев

Апелативният спецсъд остави в ареста някогашния към този момент ръководител на ДАБЧ Петър Харалампиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В ареста остава и основният секретар на организацията Красимир Томов. В началото на съвещанието през днешния ден юристът на третия арестуван Марко Стойов, сподели че отдръпват жалбата против определението на спецсъда.

Така през днешния ден апелативните магистрати гледаха ограниченията на някогашния началник и на основния секретар.

БГНЕС напомня, че прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина на 29 октомври. Председателят и още над 20 души бяха арестувани в границите на спецоперация за следствие на корупционни практики в организацията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, измежду които са ръководителят и основният секретар на организацията. Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на трима. Специализираният съд остави в ареста Харалампиев и другите двама, които са основният секретар на организацията Красимир Томов и Марко Стойов. Четвъртата обвинена бе освободена преди този момент против парична гаранция.

Обвиненията към някогашния към този момент началник на Агенцията за българите в чужбина са за рушвет от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, с цел да влияе на свои подчинени, с цел да задвижат такива документи за българско поданство. Главният секретар е упрекнат, че два пъти повлиял на собствен зависещ, с цел да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е почнала да работи съвсем незабавно, откакто той встъпва в Агенцията.

На 5 ноември с решение на държавното управление Петър Харалампиев беше освободен като ръководител на Държавната организация за българите в чужбина.

Харалампиев пое управлението на организацията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 година до май 2017 година, той бе заместител регионален шеф на област София, а преди този момент изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на фондация „ Българе “.

Още през февруари 2014 година инспекция в ДАБЧ сподели груби нарушавания при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в интервала от 2010 до 2012 има съвсем двоен растеж на броя на придобилите българско поданство на съображение български генезис. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български генезис е отказвано поданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правораздаването Илия Ангелов до основния прокурор, а инспекцията направена от Върховната административна прокуратура.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР