Апелативният специализиран съд върна на работа кмета на Септември Марин

Апелативният специализиран съд върна на работа кмета на Септември Марин ...

Върнаха на работа кмета на Септември Марин Рачев.


Апелативният специализиран съд върна на работа кмета на Септември Марин Рачев и общинския служител Станой Милов. Решението беше посрещнато с аплодисменти и викове "победа" от техни симпатизанти. След зрелищна спецакция в началото на февруари Рачев беше обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Съдът обаче прецени, че срещу Рачев няма категорични доказателства, нито факти, които да сочат, че ще попречи на разследването и взе предвид, че е излязъл в отпуск до 2 април.

Септември

В мотивите съдът посочи, че разследваните договори за ремонт - с втората братовчедка на жената на кмета - макар да пораждат съмнения и недоволство в малкия град, не са забранени от закона. Освен това били подписани от заместник-кмета. А посочената като "неизгодна сделка" за купуване на терен е по решение на общинския съвет.

След решението Рачев декларира, че ще съдейства на разследващите и до 2 април няма да влиза в общината, освен когато бъде поканен от ресорния министър за подписване на концесията на минералното находище "Варвара". Интереси, свързани точно с този извор, според кмета, са причина за проблемите му с правосъдието.
Марин Рачев - кмет на община Септември: Атаките срещу мен започнаха, в момента, в който започнахме да доказваме, че минералното находище за термални извори в местността на варварското землище може да се експлоaтира не само от 4-5 човека, както е било досега, а и от цялата община, да се отоплят детските градини и училищата.
Прокуратурата твърди, че срещу Рачев има документи, разпити и СРС-та. Според съда обаче няма нито една експертиза, в подкрепа на обвиненията, СРС-тата не са приложени по делото, а показанията са противоречиви. Освен в папките - привърженици и противници на кмета сблъскаха позиции и в съда.
Николай Баташки - ИК "Да спасим община Септември": Тези, които протестираме, протестираме да не се краде! Протестираме да не се краде!Димитър Христосков- кмет с. Ветрен дол: Миналата събота го хванах да реже незаконно орех в кметство Ветрен, ходих и викнах полицията. Питайте го колко е честен жител.
Заседанието започна с близо 3 часа закъснение, защото Апелативният специализиран съд има само една зала. Това е показателно за условията на работа в специализираните структури, които след промените в НПК поеха и делата за високата корупция.

Източник: bnt.bg