Апелативният специализиран съд решава днес за отстраняването от длъжност на

...
Апелативният специализиран съд решава днес за отстраняването от длъжност на
Коментари Харесай

Съдът решава дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева

Апелативният профилиран съд взема решение през днешния ден за отстраняването от служба на кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева. В предходното съвещание обвинените Биляна Христова-Петрова и Десислава Иванчева желаеха 3-дневен период за запознаване с материалите по делото.

На 23 май Специализираният углавен съд в профил от служба Иванчева и заместника й Биляна Петрова. Искането за това бе импортирано от прокуратурата на съображение, че Иванчева продължавала да упражнява пълномощията си на кмет, като пращала документи от ареста до общинската администрация.

По този метод тя уволнила заместника си Румен Русев и назначила за зам.-кмет на „ Младост " пиара на региона Петър Кърджилов. Съдът призна, че съществува законова празнина по отношение на проблема, само че че не може обвинен да има законовото право да уволнява очевидци по делото, какъвто се явява Румен Русев. Защитата на Иванчева апелира това правосъдно решение. Нейният юрист Марин Марковски посочи, че според закона до влизането в действие на присъда Иванчева е почтена и не е нарушила закона с работата си от ареста, защото е била на длъжността кмет: " Това, че тя е подписала някой да бъде назначен, някой да бъде уволнен, няма нищо трагично, тайнствено, няма нещо рисково. " Адвокат Марковски уточни, че не знае дали Иванчева е предавала документи посредством майка си, само че е безапелационен, че това няма значение. " Правилният взор към нещата е: тя нарушила ли е закона с това нещо. Категорично не. Защото тя не е отстранена дисциплинарно по планувания от закона ред ", счита юристът.

Показанията на очевидците в общината не били директно свързани с предмета на делото, добави Марковски. От думите му се разбра, че затова не може да се влияе на очевидците, защото единственият съдбоносен очевидец по делото е предприемачът Александър Ваклин, за който стана ясно, че е подал сигнала против кметицата на „ Младост ".

Междувременно предходната седмица от Столичният общински съвет обясниха, че законно зам.-кметовете на Иванчева в регион " Младост " са трима - арх. Русев, Владимир Клисуров и Дияна Павлова, която по справедливи аргументи не може да изпълва отговорностите си. Петър Кържилов е назначен точно на мястото на Павлова като зам.-кмет от настоящия кмет в региона Владимир Клисуров. В последния ден на май СОС избра за краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на " Младост " арх. Русев, а управителният екип на общината изрази поддръжката си за него.

Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и някогашният кмет на „ Младост " Петко Дюлгеров бяха задържани на 17 април при зрелищна акция на полицията. Иванчева е упрекната във взимане на рушвет в изключително огромни размери, а Дюлгеров и Петрова са посочени за нейни помагачи. Миналата седмица Специализираният углавен съд в профил от служба и Петрова. Тя също ще апелира решението пред по-горната инстанция - Апелативният профилиран съд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР