Апелативният специализиран съд решава дали да бъде задържан 16-годишният младеж

Апелативният специализиран съд решава дали да бъде задържан 16-годишният младеж ...

Апелативният спецсъд решава дали да бъде задържан 16-годишният младеж, вербуван от ИДИЛ.


Апелативният специализиран съд решава дали да бъде задържан 16-годишният младеж от Пловдив, който е бил вербуван от "Ислямска държава" и е подготвял бомба, съобщи БНР.
Снимки и видео от помещенията, в които 16-годишният ученик от Пловдив е подготвял атентат Прокуратурата: Арестуваният за готвен атентат в Пловдив ученик е вербуван от ИДИЛ (обновена)
Специализираната прокуратура мотивира искането си за задържането на момчето с израза "реална опасност за сигурността на гражданите". 

Говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева уточни, че въпреки това искане държавното обвинение не е променило мнението си, че става дума за "дете - жертва на радикализация", но добави:

"Трябва да ви кажа, че са намерени взривни вещества и взривни устройства, по обем и брой несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава - сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемото лице е подготвяло терористичен акт. Отделно от това са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока".

Спецсъдът ще се произнесе при закрити врата. 

Източник: offnews.bg