Апелативният специализиран съд отново отказа да промени мярката на бизнесмена

...
Апелативният специализиран съд отново отказа да промени мярката на бизнесмена
Коментари Харесай

Миню Стайков наел адвокат, защитавал Мишел Платини

Апелативният профилиран съд още веднъж отхвърли да промени мярката на предприемача Миню Стайков в по-лека и го остави в ареста. Защитата настояваше той да бъде освободен поради влошено здравословно и психическо положение.

" Искам да бъда освободен, тъй като ми би трябвало рехабилитация. Няма с какво да попреча на следствието ", сподели Стайков. В правосъдната зала стана известно и че той е решил да употребява адвокатска отбрана на Винселнт Солари, който представляваше футболиста и някогашен президент на УЕФА Мишел Платини. Солари, който защитаваше Платини по обвиняванията против него за корупция, не се яви в правосъдната зала през днешния ден.

Стайков е в ареста повече от година, само че по това следствие е арестуван от 4 месеца. Обвинението е за злоупотреби и обявление на погрешни данни за да бъдат отпуснати средства от еврофондове по Програмата за развиване на селските региони, а през днешния ден в правосъдната зала стана известно, че прокуратурата е удължила следствието с още 2 месеца и то ще продължи доникъде на септември.

Разследването се води против 8 души, свързани с " Винпром Карнобат ", които са упрекнати за злоупотреби с еврофондове, а измежду тях е и Стайков. Решението на профилирания съд не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

Той е в ареста от предишното лято, когато бе арестуван по други обвинявания – за държане на контрабандни цигари и данъчни закононарушения. По закон трябваше да бъде освободен, защото изтичаше оптималният период за задържането под стража, само че незабавно по-късно профилираната прокуратура му повдигна новото обвиняване и карцерът му беше продължен.

Прокуратурата твърди, че сдружения, свързани със Стайков, са получавали непозволено средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развиване на селските региони и засаждане на нови лозя.

Според съда има задоволително доказателства, които уличават Стайков в закононарушения, а също така той може да извърши друго, в случай че бъде освободен или да се опита да повлияе на очевидци. Освен това апелативният съд реши, че здравословното му положение не е чак толкоз влошено, с цел да не може да остане зад решетките.

Бизнесменът е бил прегледан и от психиатър, а съгласно отбраната имал признаци на меланхолия, безизходност и мислел за самоубийство. Страда и от лека форма на анемия, само че съгласно магистратите към този момент е на поддържащо лекуване и получава непрекъснати медицински грижи. Решението на съда е дефинитивно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР