Апелативният специализиран наказателен съд ще трябва да реши дали да

...
Апелативният специализиран наказателен съд ще трябва да реши дали да
Коментари Харесай

Решават дали да пуснат Иванчева и Петрова под домашен арест

Апелативният профилиран углавен съд ще би трябвало да реши дали да пусне под домакински арест отстранения кмет на „ Младост “ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, съобщи БГНЕС.Двете дами получиха неоправдателни присъди на първа инстанция. Заради заплахата да избягат или да извършат ново закононарушение прокуратурата изиска, а спецсъдът одобри да промени мярката им от „ домакински арест “ в „ задържане под стража “. Именно това решение апелират двете дами, които бяха закарани в сливенския затвор, след това разграничени, а преди няколко дни бяха върнати в София.

В момента Десислава Иванчева се намира в болничното заведение на пандиза, а Биляна Петрова е настанена в ареста на „ Векилски “. Адвокатът й Радост Ганчева съобщи, че Петрова е в тежко физическо и психическо положение и ще упорства Петрова да бъде преместена в болничното заведение на пандиза.

На 15 април Специализираният съд призна за отговорна отстранения кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева за желан рушвет от Александър Ваклин в съучастничество с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.Иванчева ще би трябвало да заплати 10 000 лева, вместо 20 000 лв. поради нарушените й права по време на ареста. Тя няма да може да заема държавни длъжности и се планува част от имуществото й да бъде иззето. Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са отговорни.

Според магистратите има задоволително доказателства за това, че те дружно са поискали рушвет от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната повърхност от постройка, която той е желал да построи. Заместничката на Иванчева, Биляна Петрова получи 15 години отнемане от независимост и 15 хиляди лева Глоба, както и възбрана 15 години да заема държавни длъжности. Бившият кмет на региона и считан за медиатор при предаването на подкупа Петко Дюлгеров получи 12 години отнемане от независимост, 12 000 лева санкция и 12 години възбрана да заема държавни длъжности.

В зала съдията Иво Хинов акцентира, че постановените от него присъди са за пожелан, а не за взет рушвет. Мотивите на магистратите за присъдата бяха, че е имало доста политически нюанси в делото и всички те са взети поради. Съдията съобщи още, че измежду многочислените доказателства няма никакви данни да е имало подбуждане към рушвет или някой да е подстрекавал двете дами да желаят подобен. Все още се чака да излязат претекстовете, с които Хинов прати тримата зад решетките.

Присъдата е на първа инстанция. Адвокатите и на тримата ще апелират присъдите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР