Апелативният съд във Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство,

...
Апелативният съд във Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство,
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за убийство в добричко село

Апелативният съд във Варна удостовери присъда на обвиняем за ликвидиране, осъществено в добричко село, с нелегално притежавано огнестрелно оръжие. Исмаил А. би трябвало да изтърпи наказване 7 години отнемане от независимост и да изплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на синовете на жертвата – цивилен ищци и частни обвинители в процеса.
Втората инстанция трябваше да ревизира присъда на Добричкия областен съд, с която е приета виновността на Исмаил К. за това, че на 13.11.2017 година в село Смолница съзнателно умъртвил Марин Я. Престъплението било осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с тежка засегнатост и с принуждение. Доказано е било и второто обвиняване – че без да има нужното позволение сред 2006 година и 2017 година подсъдимият е имал огнестрелно оръжие – въздушна пушка, модифицирана за пукотевица с бойни патрони и 34 патрона.
След цялостна инспекция на присъдата и преценка на доводите на страните по делото, апелативната инстанция удостовери обстоятелствата. Подсъдимият и жертвата били на почерпка у собствен комшия. След приложимост на алкохол зародил спор сред двамата, те си разменили обиди, след което и удари. Подсъдимият напуснал къщата на домакините, отправяйки закани. Прибрал се у дома и взел пушката. Върнал се в дома на съседите и стрелял против Марин Я. Исмаил се прибрал и скрил оръжието. 73-годишният мъж бързо умрял от контузията в гръдния панер.
Исмаил А. е признал виновността си. Той обаче приема наказването за незаслужено и апелира присъдата пред Варненския апелативен съд. Недоволни са останали и частните обвинители и цивилен ищци, които желаят връщане на делото за ново разглеждане.
За по този начин повдигнато обвиняване – ликвидиране в положение на мощно неспокойствие – законът планува сред 1 и 8 години отнемане от независимост.
Настоящата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза за изясняване на настоящото здравословно положение на подсъдимия. От заключенията й и чуването на движимостите лица в правосъдно съвещание стана ясно, че болесттите му могат да се лекуват в местата за отнемане от независимост.
С решението си Апелативният съд одобри изводите на първата инстанция, че закононарушението е осъществено съзнателно. Стореното е с висока степен на социална заплаха, защото е осъществено пред очите на още двама души, освен това с нелегално притежавани оръжие и муниции, невъзмутимото овакантяване на местопроизшествието и укриването на оръжието са отегчаващи условия. Към тях обаче въззивният съд добави и използването на алкохол.
Горната инстанция счита, че присъденото наказване ще отнеме опцията на подсъдимия да прави други закононарушения, ще му влияе предупредително и ще го приучи да съблюдава законите и положителните нрави. В същото време ще даде знак на обществото, че похищенията против личността ще бъдат строго глобени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР