Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на Алексей Алчин в

...
Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на Алексей Алчин в
Коментари Харесай

Варненският апелативен съд отказа екстрадицията на Алексей Алчин в Русия

Апелативният съд във Варна отхвърли екстрадицията на Алексей Алчин в Русия. Магистратите анулираха решението на Окръжния съд в града, който на съветския жител.

Руските управляващи желаеха България да съобщи руснака поради остаряло обвиняване за укриване на налози, само че отбраната му твърдеше, че обвиняването е политически стимулирано. Преди Русия да изиска екстрадицията му, Алчин взе участие в митинг против съветската инвазия в Украйна и изгори съветския си паспорт в символ на противоречие с войната.

Апелативният съд анулира и мярката за неотклонение на Алчин. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

В хода на делото прокуратурата е поискала съдът да удостовери екстрадицията на Алчин. Защитата му е поискала решението на Окръжния съд да бъде анулирано, тъй като не са предоставени съответни гаранции, че правата и достолепието му ще бъдат предпазени и че той няма да бъде преследван по политически аргументи.

Съдът заяви, че е разпитал двама очевидци съветски жители в България, изискал е отчет от Българския хелзинкски комитет (БХК) положението на човешките права и съблюдаване върховенството на правото в Русия и е разгледал изводи на Съвета на Европа по същия въпрос.

Рискът Алчин да бъде екстрадиран стана причина публицисти, преподаватели и правозащитници Румен Радев да му даде политическо леговище. Българският евродепутат Европейската комисия да издаде ясна рекомендация към страните членки на Европейски Съюз за прекъсване на всички процедури за изгонване на съветски жители от Европейски Съюз към Руската Федерация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР