Апелативният съд във Варна не уважи молбата за изменение на

...
Апелативният съд във Варна не уважи молбата за изменение на
Коментари Харесай

Апелативният съд отказа да освободи от ареста подсъдим за отвличане и изнудване

Апелативният съд във Варна не почете молбата за изменение на мярката за неотклонение на Димитър Д. Той е обвиняем за похищение с користна цел, осъществено от повече от две лица, и за изнудване, съпроводено със опасност и с породени обилни имуществени вреди.

На 16 май.2019г. Варненският областен съд е оправдал подсъдимия. С присъда от 27. февруари тази година обаче Апелативният съд я е отменил напълно. Втората инстанция е признала Димитър Д. за отговорен, че на 16 юни 2013 година е отвлякъл мъж, като е направил действието с повече от две лица и с користна цел. Наложеното наказване е 2 години отнемане от независимост. Призната е виновността на Димитър и за това, че с цел да принуди потърпевшия да се разпореди със свои движимости, го е заплашил с принуждение, като и това действие е осъществено от повече от две лица. Престъплението е било съпроводено с нанасяне на лека телесна щета и с лишаване на имущество. Наказанието по второто обвиняване е 3 години затвор. Като групира двете санкции, въззивната инстанция е наложила най-тежката – 3 години отнемане от независимост и санкция в размер на 5 хиляди лева След произнасянето на присъдата Апелативен съд - Варна е определил мярка за неотклонение задържане под стража на Димитър Д. Той апелира присъдата пред Върховен касационен съд и тя към момента не е влезнала в действие.

Сега отбраната му изиска той да излезе от ареста и да му бъде наложена парична гаранция или подписка. Адвокатът посочи, че няма заплаха да се укрие, с цел да не изтърпи ефикасното наказване. В поддръжка на тази теза уточни и въведеното изключително състояние.

Във видеовръзка от пандиза подсъдимият удостовери настояването си за по-лека мярка.

Апелативната прокуратура акцентира, че от 27 февруари до момента не са настъпили нови условия, които да постановат преразглеждане на задържането под стража. Наложените в страната ограничаващи ограничения в напредването не могат да се поясняват като отпадане на заплахата подсъдимият да се укрие.

При произнасянето си Апелативният съд напомни, че делото е завършило с неоправдателна присъда по две обвинявания, а изтърпяването е при първичен общ режим. След постановяването на присъдата, съдът е решил, че е съответно да го задържи под стража, тъй като подсидимият може да осуети изтърпяването на наказването. Аргументът за този извод е, че Димитър не е откриван на адреса си в хода на правосъдното произвеждане, не е дал различен или телефон за връзка. Той не е открит и постоянно свикан нито един път на непрекъснатия си адрес. Затова е действителна заплахата да се укрие и да попречи на осъществяването на наказването.

Воден от тези претекстове, Апелативният съд счете, че настояването за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия за похищение и изнудване Димитър Д., е безпричинно и го остави без почитание.
Определението не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР