Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинените за измамата

...
Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвинените за измамата
Коментари Харесай

Съдът реши: Специалистите по трюфели остават на топло

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста упрекнатите за измамата с фиктивна продажба на трюфели и за пране на пари Иван Лулчев и Венцислав Думанов.  

След като се срещнаха с материалите по делото и изслушаха страните, апелативните съдии одобриха, че има задоволително доказателства, с цел да се обоснове съмнение за съпричастност на двамата за повдигнатото им обвиняване за това, че в интервала от месец януари до началото на декември в Пазарджик са взели участие в проведен незаконна група, основана за осъществяване на закононарушения срещу данъчната и финансова система при търговия с трюфели и гъби в страната.

Според съда, второто обвиняване за пране на пари, което е повдигнато против двамата обвинени, е неточно и не се поддържа от доказателствата по делото, само че обосноваността на първото, е задоволителна за задържането им под стража. Има заплаха при по-лека мярка за неотклонение, за която упорстваха юристите на Лулчев и Думанов, всеки от двамата да извърши закононарушение по отношение на оказване на влияние на очевидци, на чийто показания се основава повдигнатото им обвиняване.  Част от очевидците са подвластни от двамата арестувани, защото последните са техни работодатели.  

 Определението на Апелативния съд в Пловдив е дефинитивно и не предстои на обжалване. Това значи, че Лулчев и Думанов ще чакат старта на процеса на топло. 

          

 

В залата бранителите на арестуваните акцентираха, че прокуратурата е имала задоволително време да уточни обвиняванията си, поради че създаването е от няколко месеца. Те твърдяха, че няма задоволително доказателства за повдигнатите обвинявания за пране на пари и за дейности като проведена незаконна група. 

Според арестувания 47-годишен Лулчев, за който държавното обвиняване твърди, че е управлявал цялата активност повече от две години в Пазарджик, отхвърля да е забъркан в сходни схеми и счита, че в дъното на екшъна през последните дни е някогашната му. С нея не живеят дружно от дълго време, а Лулчев поставя грижа за двете им деца. Показанията, които тя дала, били по този начин вещо завършени, че се създавало съмнението, че са авансово направени от експерт, след което единствено подписани от брачната половинка. 

Според прокуратурата за 6 месеца Лулчев и Думанов са декларирали оборот за 50 млн. лева и са укрили Данък добавена стойност за 12 милиона посредством откриване на фиктивни компании и подписване на фиктивни покупко-продажби с трюфели. Преди няколко дни Окръжният съд в Пазарджик постанови мярка " задържане под стража " и за двамата. На умишлен брифинг зам. апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов изясни, че групата е работила в региона на Пазарджик. 63-ма души били наети да берат гъби, само че след това при разпитите се оказало, че те не разграничават мухоморка от манатарка. Въпреки това се отчитала активност по намиране на трюфели. Според Попов единствено за юли вредите за хазната от незаконната активност са за 1 милион лв.. 

 .

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР