Апелативният съд в Лондон даде ход на делото срещу Google

...
Апелативният съд в Лондон даде ход на делото срещу Google
Коментари Харесай

Лондонски съд допусна масов иск срещу Google за събирането на данни на потребители с iPhone

Апелативният съд в Лондон даде ход на делото против Гугъл по обвиняванията, че компанията е събирала данни от повече от 4 милиона консуматори на iPhone, отменяйки решение от 2018 година, което блокираше опцията за правна отбрана.

Според обвиняването Гугъл е осъществил непозволен достъп до данните за сърфирането в мрежата на потребителите на Apple iPhone, заобикаляйки настройките за дискретност в браузъра Safari. Това станало в интервала юни 2011 година - февруари 2012 година.

Върховният съд в Лондон реши през октомври 2018 година, че хипотетичната роля на Гугъл в събирането, съпоставянето и потреблението на данни от браузъра е непозволено и в нарушаване на законодателството. От това обаче потърпевшите в действителност не са претърпели вреди.
 Франция глобява Гугъл $56,8 милиона по новите правила за персонални данни
Франция глобява Гугъл $56,8 милиона по новите правила за персонални данни

Гугъл бе упрекната, че принуждава потребителите да одобряват нови правила за дискретност

Водещият юрист по делото Джеймс Олднъл съобщи, че решението на Апелативния съд е удостоверило изказванието, че представителните дейности са от значително значение за воденето на корпоративните колоси към отговорност.

Според Ричард Лойд пък, който съставлява ищците, решението на съда изпраща доста ясно известие до Гугъл и други огромни софтуерни компании - че те не са над закона.

Гугъл може да бъде притеглен към отговорност в страната за корист с персоналните данни на хората, а групите консуматори могат дружно да изискат обезщетение, когато компаниите се възползват и нелегално, неведнъж и необятно нарушават правата на жителите по смисъла на закона за отбрана на персоналните данни, споделя още Лойд. Според него следва дълъг юридически развой.

От своя страна в Гугъл твърдят, че отбраната на поверителността и сигурността на своите консуматори постоянно е била приоритет номер едно на компанията.

В изказване говорителка на софтуерния колос обаче упорства исковете да бъдат отхвърлени, тъй като казусът е бил обвързван със събития, случили се преди близо десетилетие.
 Гугъл следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не
Гугъл следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, даже и да сте ѝ забранили
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР