Апелативният съд в Букурещ прие иск на Националния съвет за

...
Апелативният съд в Букурещ прие иск на Националния съвет за
Коментари Харесай

Траян Бъсеску е бил информатор на специалните служби, обяви Апелативният съд

Апелативният съд в Букурещ одобри иск на Националния съвет за изследване архивите на Секуритате (службата за държавна сигурност, съществувала от 1948 до 1989 г.) и установи, че някогашният президент Траян Бъсеску е бил осведомител на тази работа, съобщи ТАСС.

В известие на съда, оповестено от организация Медиафакс, се показва, че има опция за обжалване в период от 15 дни след известието.

" Не знаех, че ми е било обещано подмолно име. Не съм подписвал документ, в който ми се дава подмолно име. Не знаех, че военното контраразузнаване е Секуритате. Мислех, че това е работа на министерството на националната защита ", сподели Бъсеску в съда. Той съобщи, че ще оспори решението на Апелативния съд пред по-висша инстанция.

Траян Бъсеску, президент от 2004 до 2014 година, беше една от водещите фигури в прехода към народна власт и пазарна стопанска система на Румъния. Сега е евродепутат.

Според документи на Румънската работа за информация и на министерството на защитата, с които разполага Националният съвет за изследване архивите на Секуритате, Бъсеску е предоставял информация за държанието и отношението към режима на свои сътрудници от факултета във Военноморското учебно заведение, за желанието им да останат в чужбина или за контактите им с чужденци.

В желае на Националния съвет за изследване архивите на Секуритате се показва, бе някогашният президент е запазил връзките си със Секуритате съвсем до рухването на режима на Чаушеску.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР