Апелативният съд потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с

...
Апелативният съд потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на убиеца на пастира Ахмед

 Апелативният съд удостовери определение на Окръжния съд във Варна, с което е отказана по-лека мярка за неотклонение на обвинен за убийството на овчар край с. Горен близнак. Спрямо Дончо Д. е повдигнато обвиняване за ликвидиране, осъществено с особена свирепост и по изключително непосилен метод.

Пресслужбата на съда напомня, че 47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на бащата на Дончо. На 16 май вечерта откакто използвал алкохол, обвиненият отишъл да нощува в сграда в гората край Горен близнак. Пастирът му изискал цигари, само че той отказал. Дончо нанесъл побой с дървена дъска над овчаря и задремал. На сутринта извикал незабавна помощ, която установила гибелта на пастира.

В днешното правосъдно съвещание представителят на Апелативната прокуратура уточни съществуването на основателно съмнение, че обвиненият е направил инкриминираното действие и неналичието на доказателства, оборващи риска от осъществяване на закононарушение или укриване. Защитата оспори тази теза, с причините, че арестуваният не е осъждан, няма криминалистически регистрации, има непрекъснат адрес и семейство, за което се грижи.

За потребностите на въззивния надзор правосъдният състав деликатно изследва доказателствата и показа извода на Окръжния съд за съпричастност на обвинения към авторството на действието. Разследваното закононарушение и привлеченият към отговорност са със повишена степен на социална заплаха, смята Апелативният съд. Втората инстанция обърна внимание, че съгласно доказателствата по делото, умрелият е имал ментални проблеми, които са го сложили в неравностойно състояние по време на случая.

Продължителното задържане на Дончо Д. може да се одобри за рационално, поради заплахата от осъществяване на закононарушение при облекчение на мярката за процесуална насила.

С тези претекстове Апелативен съд – Варна откри жалбата на обвинения в ликвидиране Дончо Д. против определението на Окръжен съд – Варна за неоснователна и удостовери правосъдния акт на първата инстанция.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР