Апелативният съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, с

...
Апелативният съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, с
Коментари Харесай

Задържан с 1 кг марихуана твърди, че намерил тревата до язовир Цонево, оставиха го в ареста

 Апелативният съд удостовери определение на Окръжен съд – Варна, с което е бил. Пред правосъдния състав 36-годишният мъж е споделил, че е намерил марихуаната на поляна. Той апелира правосъдния акт пред горната инстанция, оповестиха от пресслужбата на съда.

Според Апелативната прокуратура, няма подозрение, че е направил закононарушението, за което е притеглен като обвинен. От продължителното му престояване в Германия, обвиняването извлича заплахата той да се укрие. Съществува и риск да извърши закононарушение, защото преди няколко месеца е наказан за друго закононарушение.

Защитата не споделя визията за съществуване на обосновано съмнение за авторство на действието. Само по себе си количеството на конфискуваното наркотично вещество не може да докара до извод, че е предопределено за разпространяване, уточни юристът. Петър не би се укрил, за което приказва фактът, че непринудено се е предал на проверяващите.

Пред съда обвиненият сподели, че признава действието. Намерил тревата до язовир Цонево. Допълни, че няма да се укрие, тъй като би трябвало да се грижи за болната си баба.

Съдът откри най-тежката мярка за неотклонение за законосъобразна и съобразена с доказателствата. От материалите по делото може да се изведе изискуемото от закона обосновано съмнение за касателство на лицето към вмененото му във виновност действие. Съдебният състав смята, че правосъдното минало на Петър указва действителна заплаха от осъществяване на закононарушение. На 8 септември тази година е влезнала в действие присъда на Районен съд – Провадия, с която той е осъден с отнемане от независимост за период от 6 месеца, като осъществяването е отсрочено с 3 години. Тоест действията, за които е упрекнат в този момент, са осъществени в изпитателния период, освен това напълно скоро след влизане в действие на присъдата. Апелативният съд одобри, че няма заплаха от укриване, само че констатирането й не е належащо, откакто са налице другите две предпоставки за взимане на най-тежката мярка за процесуална насила: риск от осъществяване на закононарушение и съществуване на обосновано съмнение за съпричастност.

С тези претекстове, Апелативен съд – Варна удостовери определението на Варненския областен съд, по силата на което е взета мярка за неотклонение " задържане под стража " на обвинявания в държане на опиат Петър П.

Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР