Апелативният съд на САЩ потвърди ограниченията върху достъпа до хапчета за аборт мифепристон

...
Апелативен съд на САЩ нанесе последния удар в продължаващата битка
Коментари Харесай

Апелативен съд на САЩ нанесе последния удар в продължаващата битка за хапчето мифепристон, често използвано при аборти, предизвикани от лекарства

В сряда трима съдии Пети окръжен апелативен съд в Ню Орлиънс отмени решението на по-ниска инстанция да отмени на едро одобрението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за хапчето.

Но той запази в сила част от решението, което прекратява наличността на лекарството по пощата и ограничава употребата му до седем седмици от бременността, вместо 10. Решението на съда също така изисква мифепристон да се предписва от лекар след бременност -посещение на човек.

Тези ограничения отменят решението на FDA за разхлабване на указанията за мифепристон през 2016 г., за да се увеличи достъпността за пациентите.

Решението от сряда идва месеци след като съдия от Тексас през април отмени одобрението на FDA за лекарството, поставяйки в опасност един от най-разпространените методи за аборт в САЩ.

Последното решение вероятно ще изпрати случая до доминирания от консерваторите Върховен съд на САЩ, тъй като администрацията на президента Джо Байдън обеща да защити достъпа до мифепристон и да защити авторитета на FDA.


Новите ограничения от сряда обаче няма вероятност да влязат в сила веднага, тъй като Върховният съд постанови през април, че съществуващото одобрение на FDA ще остане в сила, докато процесът на обжалване не бъде изчерпан и бъде издадено окончателно решение.

Въпреки това групите за правата на абортите бързо осъдиха решението от сряда. Мнозина посочиха, че мифепристон се радва на одобрение от FDA от 2000 г. насам и се счита за безопасен.

„Борбата за #лекарственияаборт продължава – и ние сме готови“, туитира NARAL Pro-Choice America, група за правата на абортите, след решението.

Последната битка в битката за абортите

Борбата за мифепристон се очерта като основен фронт в продължаващата битка за абортите в САЩ.

Групата, която заведе първоначалния иск в Тексас, консервативната християнска правна група Alliance Defending Freedom, също изигра важна роля в съдебното дело в Мисисипи, което в крайна сметка доведе до решението на Върховния съд, отменящо Roe v Wade.

Това решение от юни 2022 г. премахна федералните защити за абортите и изпрати въпроси относно законността на процедурата до правителствата на щатите. Най-малко 15 щата оттогава предприеха действия за налагане на широки забрани за достъп до аборти, някои без изключения за изнасилване или кръвосмешение, според инструмент за проследяване, поддържан от New York Times.


В САЩ при повече от половината от всички аборти се използват лекарства като мифепристон, който се използва в комбинация с друго лекарство, мизопростол.

Но ищците по делото в Тексас твърдяха, че FDA е действала безотговорно, като е одобрила мифепристон преди повече от две десетилетия, наричайки хапчето опасно.

Това усилие да се лиши мифепристон от одобрението му от FDA обаче разтревожи фармацевтичните компании и защитниците на правата на абортите, които смятат съдебния процес за идеологически управлявана схема, необвързана с науката.

Адвокатите на Министерството на правосъдието на САЩ и производителят на хапчето твърдяха, че не е излязла нова информация, която да налага поставянето под въпрос на безопасността на лекарството.

Въпреки това, съдия Дженифър Уокър Елрод написа в решението от сряда, че FDA не е успяла „да отговори на няколко важни опасения относно това дали лекарството ще бъде безопасно за жените, които го използват“.

Тя осъди разхлабването на насоките на FDA през 2016 г., обвинявайки агенцията, че е премахнала „предпазните мерки“ за мифепристон. Елрод се присъедини към нейното решение от съдия Кори Уилсън, друг назначен от Тръмп.

Третият член на съда, съдия Джеймс Хо, изрази несъгласие. По-рано той е посочил, че подкрепя премахването на мифепристон от първоначалното му одобрение от FDA от 2000 г.

В изявление в сряда американският сенатор Рон Уайдън заклейми решението като „политически трик за контролиране на телата на жените“.

„Съдбата на достъпа на жените до това животоспасяващо лекарство сега отново е в ръцете на Върховния съд – ужасяваща мисъл за онези от нас, които не вярват на десните съдии, които отмениха Роу и които твърдяха, че абортът е въпросът да бъде оставен на държавите“, написа той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР