Апелативната спецпрокуратура е отменила отказа да се образува наказателно производство

...
Апелативната спецпрокуратура е отменила отказа да се образува наказателно производство
Коментари Харесай

Прокуратурата рестартира делото Ало, Банов съм!

Апелативната спецпрокуратура е отменила отхвърли да се образува наказателно произвеждане за ремонта на столичното Ларго и абсурда " Ало, Банов съм ", разгласи " Медияпул " като се базира на разпореждане на прокурор Емилия Пашалиева от 19 юли тази година.

Според прокурорката при преустановяване на делото е имало отвод държавните обвинители да се съобразят с рекомендациите и отчета на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ).

Спецпрокуратурата на два пъти отхвърли да образува досъдебно произвеждане по този случай, макар че получи инструкции от висшата прокуратура, с които не се е съобразила, написа в постановлението. Отказите за формиране на наказателно гонене са обжалвани от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, защото обжалванията са почнали по сигнал на Елена Йончева, в качеството ѝ на евродепутат от Българска социалистическа партия.

След образуването на досъдебното произвеждане делото би трябвало да бъде предадено на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Европейската комисия не признава над 50% от изхарчените 15, 8 млн. лева от европейските фондове за ремонта на Ларгото. Нередностите са открити след следствие на ОЛАФ.

Изграждането на Ларгото се случи главно под надзора на министър Вежди Рашидов, само че в последна сметка бе запомнен избухналият през 2019 година скандал към запис на наследника му Боил Банов.

Тогавашният народен представител от Българска социалистическа партия Елена Йончева изнесе записи, за които твърдеше, че излиза наяве по какъв начин Банов дава указания да се оформят документи, с цел да не дължат изпълнителите на ремонта наказателна клауза. Прокуратурата се зае с инспекция. От нея обаче нищо не излезе, тъй като държавното обвиняване разгласи, че не било несъмнено дали предоставените от Йончева записи не са били манипулирани.

Боил Банов на няколко пъти съобщи, че не може да бъде упрекван, че се е опитал да ощети страната, тъй като министерството води дело за наказателна клауза. То обаче е заведено не незабавно след завършилия със забавяне ремонт, а чак след отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия, в който се споделя, че министерството трябвало да изиска обезщетение от строителя.

Развръзката по проблема пристигна на 13 ноември 2019 година, когато стана ясно, че Министерството на културата е пропуснало последния период за обжалване на правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за наказателна клауза към строителя на столичното Ларго. Така стана ясно, че ведомството освен няма да получи наказателна клауза от 753 хиляди лева, само че ще би трябвало да заплати и над 73 хиляди лева разходи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР