Апелативна прокуратура-Бургас е отменила отказа на окръжния прокурор за образуване

...
Апелативна прокуратура-Бургас е отменила отказа на окръжния прокурор за образуване
Коментари Харесай

Скандално! Митничар от Малко Търново въртял контрабанден канал

Апелативна прокуратура-Бургас е отменила отхвърли на окръжния прокурор за формиране на наказателно разпореждане против ексмитничаря Николай Костуров, който е обвинен за присъединяване в канал за трафик на пестициди през Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново, оповестява „ Флагман “.

След като се е срещнал с всички доказателства по делото обвинителят от апелативната прокуратура Йордан Дичев е върнал досъдебното произвеждане на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура със мнение, че са налице задоволително данни за формиране на наказателно произвеждане по член 282 – за длъжностно закононарушение.

Срокът на следствието е продължен доникъде на октомври. Много е евентуално Костуров да бъде притеглен като обвинен, сочи неофициална информация.

За случая на Николай Костуров до този миг се знаеше прекомерно малко.

На 23 юни 2018 година при интервенция на бранш „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас и районно управление (на МВР) Малко Търново са спрени три автомобила и един микробус, които са били натъпкани с контрабандни пестициди за земеделието – над 3 тона.

Арестувани са водачите, направили трафика, а по-късно и митничарят Николай Костуров. Първоначално са арестувани още двама негови сътрудници от митницата.

При следствието е станало ясно, че става въпрос за химическа продукция за селскостопански производители, която се е транспортирала без документи от южната ни съседка и пласирала до крайния клиент на пазара. Трафикът е осъществяван в огромни количества.

При разбиването на канала е открито, че въпросните коли са прекосявали постоянно през пункта. От началото на 2018 година до 23-ти юни е установен посредством видонаблюдение интензитет на пътуванията.

Според проверяващи загубите за бюджета са големи, вредите възлизат на стотици хиляди левове, тъй като трябвало да се платят немалки мита за вноса на продукция.

Освен това вносната стока не е предходна през надзор на БАБХ и не е известно какви провали е нанесла на продукцията и почвата на селскостопанските производители.

В последната партида, която е хваната от Икономическа полиция, е открито, че тези пестициди, са неразрешени за приложимост на територията на Европейски Съюз.

По делото са приложени и записи от видеокамерите на граничния пункт, които давали учредения да се счита, че инспекциите, осъществявани от Костуров на въпросните коли са фиктивни.

Ясно се виждало по какъв начин той отваря багажника, само че не поглежда въобще, като че ли се опасява, че може да види нещо, което не би трябвало.

Негов сътрудник е видял, че Костуров прави фиктивна инспекция на четирите автомобила, хванати на място с пестициди.

Николай Костуров е от Малко Търново, работи в системата на митниците от много време, самичък е напуснал след експлоадирането на абсурда. Костуров е стигнал до шеф промяна и бил един от значимите чиновници на пункта.

През 2018 година, малко преди разбиването на канала, той е оторизиран да дава отговор и за предварителната защита против трафик на пестициди през пункта, минал е образование по линия на Европол и е бил наясно с заплахата от нахлуване на неразбираеми химични съединения от Турция на европейския пазар, демонстрира досието му в Агенция "Митници ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР