Апелативен съд - Варна подвърди определение на Добричкия окръжен съд

...
Апелативен съд - Варна подвърди определение на Добричкия окръжен съд
Коментари Харесай

Обвиняем за придобиване и държане на наркотици остава в ареста

Апелативен съд - Варна подвърди определение на Добричкия областен съд от 23 март, съгласно което Селестин Я. е с мярка за неотклонение задържане под стража. Той е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 3 август предходната година е придобил и държал високорискови наркотични субстанции, в съучастничество като причинител.

Първоинстанционният съд е подчертал тежестта на закононарушението, за което е упрекнат - плануваното наказване е " отнемане от независимост " от 2 до 8 години. Това значи, че действието е с висока степен на социална заплаха.

Пред въззивната инстанция отбраната на 24-годишния мъж изрази мнение, че задържането му под стража е незаслужено. То продължава повече от 7 месеца и не способства за личностното му развиване.

Апелативната прокуратура посочи, че Селестин е упрекнат за тежко закононарушение, обвързвано с опиати. Само три месеца след осъждането си той още веднъж е нарушил закона. Това обосновава заплахата да извърши ново закононарушение.
Чрез видеовръзка от варненския затвор обвиненият изиска по-лека мярка за неотклонение.

Апелативната инстанция показа извода на Добричкия областен съд, че от първичното взимане на мярка за неотклонение през август предходната година до момента не са настъпили условия, които да разколебават обоснованото съмнение, че Селестин Я. е съпричастен към закононарушението. Не е отстранен и рискът да се укрие и да извърши друго закононарушение. Това се потвърждава и от данните за миналата му подсъдимост. Деянието е било осъществено в изпитателния период по предходното наказание. Периодът на задържането на обвинения под стража е в границите на законоустановения период, тъй че не може да става дума за прекаленост, уточни правосъдният състав.
Воден от тези съображения, Варненският апелативен съд отхвърли да освободи от ареста Селестин Я. и да промени мярката му за неотклонение в по-лека.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР