Апелативен съд потвърди наказанието доживотен затвор на подсъдим за кражба

...
Апелативен съд потвърди наказанието доживотен затвор на подсъдим за кражба
Коментари Харесай

Потвърдиха доживотния затвор на подсъдим за грабеж и убийство във Варна

Апелативен съд удостовери наказването „ пожизнен затвор ” на обвиняем за кражба и за обир, съпроводен с ликвидиране, след наново обжалване, оповестиха от прокуратурата.

Съдът преквалифицира второто посягане в „ опит за обир, съпроводен с ликвидиране ”.

Потвърдено беше и компенсацията за претърпените неимуществени вреди в размер от 60 000 лева за двамата наследници на умрялата жена. Въззивният съд не откри доказателства той да е откраднал от вилата други движимости, нито да е лишил предмети и бижута от вкъщи на убитата. Затова в тази част от обвиняванията Д.М. е отчасти оневинен.

Престъплението, за което мъжът е предаден на съд от Окръжна прокуратура-Варна, е осъществено през юни 2006 година След като направил кражба на движимости, измежду които и газов револвер, от вила в село Константиново, мъжът набелязал последваща цел за посягане - жилище във варненския квартал " Аспарухово ", и подхванал наблюдението му. Когато старата жена, притежател на жилището, го напуснала, подсъдимият влезнал и почнал да търси полезности. 75-годишната жена обаче бързо се върнала и се натъкнала на мъжа. Подсъдимият й нанесъл голям брой мощни удари с газовия револвер и с секира, които предизвикали гибелта на дамата. След закононарушението избягал и опитал да се укрие. Бил арестуван няколко дни по-късно. Установени били очевидци на престоя му покрай жилището на убитата жена, както и сак с персонални такъми на подсъдимия, в който се намирал и газовият револвер.

Въззивната инстанция преглежда проблема за повторно. Първия път тя е удостоверила присъда на Варненския областен съд от 2008 г, с която Д.М. бил приет за отговорен в осъществяването на двете закононарушения. Съдебният акт бил оставен в действие от Върховния касационен съд.

Подсъдимият обаче завел дело в Европейския съд по правата на индивида. През 2018 година институцията решила, че при осъществяване на наказателния развой Република България позволила нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида. Правото на отбрана било лимитирано, тъй като в отсъствието на юрист полицейски чиновници провели сказка със арестувания, в хода на която той направил признания. Впоследствие тези самопризнания били употребявани в правосъдната фаза.

След произнасянето на Европейски съд по правата на човека подсъдимият обжалвал наново решението на Варненския апелативен съд. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, с инструкции да се изключат от доказателствената цялост показанията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

При повторното разглеждане на делото представителят на Апелативна прокуратура-Варна поддържа изказванията на обвинителния акт. Всички обстоятелства и доказателства по делото доведоха правосъдния състав до обоснования извод, че подсъдимият e направил убийството, като го е направил с несъразмерна експанзия. Доказано бе и че той е създател на кражбата на газовия револвер.

Решението на Апелативен съд-Варна предстои на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР