Апелативен съд-Пловдив потвърди наказанието „доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав

...
Апелативен съд-Пловдив потвърди наказанието „доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав
Коментари Харесай

Доживотен затвор за полицая убил родителите си

Апелативен съд-Пловдив удостовери наказването „ пожизнен затвор “ за някогашния служител на реда Венцислав Караджов, постановено от Пловдивския областен съд. Подсъдимият е приет за отговорен в това, че на 15.05.2016 година в гр. Пловдив съзнателно е умъртвил повече от едно лице – родителите си Божура и Цветан Караджови, като убийството е осъществено преднамерено, с особена свирепост и с користна цел. Срещу по този начин постановената присъда е постъпил митинг от Апелативна прокуратура – Пловдив с искане да бъде променена, като на подсъдимия бъде наложено наказване „ пожизнен затвор без подмяна “.

Срещу присъдата са постъпили и тъжби от подсъдимия и от неговия бранител, като се желае да бъде постановена нова присъда, с която Караджов да бъде приет за почтен и оневинен по повдигнатото му обвиняване, написа " Блиц ". Пловдивският апелативен съд реши, че митингът и жалбите са неоснователни. Престъплението осъществено от подсъдимия е преднамерено, което се открива от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия портативен компютър. В паметта за посещаваните интернет уеб сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отровни гъби, по кое време е допустимо отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, типове токсини, киселини, отравяне посредством поемане и прочие

Датите на търсената информация подхождат на показанията на очевидци за засилена ескалация на напрежението сред подсъдимия и родителите му след образуването на прокурорска кореспонденция против Венцислав, както и в интервала след постановяване на правосъдния акт на Окръжен съд - Пловдив за отменяне на желае му за благосъстоятелност на парцел, част от парцела на родителите му, както и на записа на диалог, направен от самия обвиняем, сред него и майка му. От него се открива, че подсъдимият е заплашвал с револвер родителите си. От посочените доказателства, се споделя в претекстовете на Апелативния съд, следва изводът, че от словесни закани подсъдимият е минал към подготовка за ликвидиране на своите родители.

Именно по отношение на тази подготовка, той неведнъж е търсил в Интернет информация за разнообразни начини за умъртвяване, като е желал да избере най-сигурния и най-безопасния, с оглед неразкриване на причинителя на убийството. Убийството е осъществено от Венцислав с користна цел защото подсъдимият е единствен наследник на Божура и Цветан Караджови и надлежно единствен техен правоприемник. След тяхната гибел, според Закона за наследството, той придобива всички техни права, в това число правото им на благосъстоятелност на парцела. Именно с цел да не се постанова да чака настъпването на естествената гибел и на двамата си родители, която всекидневно не настава в един миг, както и възможна съсобственост с преживелия си родител, той е решил да умъртви и двамата по едно и също време и по този метод да стане едноличен притежател на парцела посредством заместничество.

Убийството е осъществено от подсъдимия с особена свирепост, което се открива от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и здравна експертиза по отношение на травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на пострадванията, посоката на изстрелите, ситуацията на потърпевшите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на гибелта.

Подсъдимият е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона. Според специалистите изготвили заключението на направената му сложна правосъдно - психиатрична и психична експертиза, той е показал безчовечност и безсърдечност, показал е неявяване на съчувствие. При установяване на типа на наложеното на Венцислав Караджов наказване като смекчаващо отговорността събитие е регистрирано само чистото му правосъдно минало, а като отегчаващи – съществуването на шест квалифициращи условия, при които е осъществено действието, неприятните характеристични данни на подсъдимия, събрани за другите стадии от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите правила, когато те не са в негов интерес; връзките му с едни от най-близките му хора – неговите родители, които надвишават рамките на естествени връзки сред родители и син; методът на осъществяване на убийството, отвън правната подготовка на действието, а точно – същото се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв късмет да се спасят или най-малко да потърсят помощ; дейностите на подсъдимия след осъществяване на действието, са ориентирани само и единствено към прикриване на следите и опит следствието да бъде поведено в друга неверна посока, в това число и обстоятелството, че в един нескончаем интервал от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на фамилията си.

Друго признато отегчаващо събитие е фактът, че все още на осъществяване на действието подсъдимият Венцислав Караджов е работел като полицейски чиновник. Същият съгласно своето обучение и служба е бил предназначен освен да съблюдава закона, само че и да следи за неговото съблюдаване от трети лица и да глоби тяхното незаконно държание. Вместо това се е саморазправил със своите родители, посредством осъществяване на най-тежкото закононарушение против личността, а точно ликвидиране. Решението на Пловдивския апелативен съд предстои на митинг и обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР