Апелативен съд Пловдив днес отмени решение на Окръжен съд-Стара Загора,

...
Апелативен съд Пловдив днес отмени решение на Окръжен съд-Стара Загора,
Коментари Харесай

Осъден на смърт ще лежи доживот, реши Апелативен съд-Пловдив

Апелативен съд Пловдив през днешния ден анулира решение на Окръжен съд-Стара Загора, с което на човек с издадена преди време смъртна присъда, а след това пожизнен затвор, му се отсъждат 30 години затвор. Той към този момент е излежал 28 от тях и съгласно това решение след две години трябваше да излезе на независимост, само че апелативните магистрати постановиха пожизнен затвор.
Осъденият, 64 годишен, е получил присъда " гибел посредством разстрел " през 1991 година, откакто е потвърдена виновността му в две убийства, умишлена междинна телесна щета и обезчестяване, осъществени през 1990 година в село край Стара Загора. В държанието на пандизчията имало смяна, той изразявал страдание за стореното и имал примерно държание, само че всичко това е видяно едвам в последните две години от престоя му в пандиза, тъй че съдът не почете тези причини.
Смъртното наказване у нас е отстранено на 10 декември 1998 година. Само четири дни преди рухването на Тодор Живков от власт, у нас е изпълнена последната смъртна присъда. Самоковският дърводелец Георги Алински е убит по обвинявания в систематична измама против националната власт. Със промяната на режима следва мораториум върху осъществяване на смъртните присъди, който трае осем години. В този интервал те към момента се издават от съда, след това смъртното наказване у нас се отстранява и най- тежката присъда, която може да се получи е " пожизнен затвор без право на подмяна ".
Според много адвокати това е даже по-тежко наказване от разстрела. Делата за убийства в интервала сред смяната на закона пораждат много противоречия- по този начин хора с издадени смъртни присъди след това биват наказани на пожизнен затвор, а други, след смяната на закона, за същите закононарушения получават " пожизнен затвор без право на подмяна ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР