Апелативен съд – Бургас потвърди решение, постановено по описа на

...
Апелативен съд – Бургас потвърди решение, постановено по описа на
Коментари Харесай

Съдът в Бургас реши: Екстрадират в Гърция обвиняем за трафик на мигранти

Апелативен съд – Бургас удостовери решение, постановено по разказа на Окръжен съд – Ямбол, с което е позволено предаване на желаното лице Христо Пенев, с българско и турско поданство, на Република Гърция, оповестиха от съда.
Мъжът се търси по Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от Апелативна прокуратура на Тракия, Република Гърция за осъществяване на наказателно гонене за трафик на мигранти на територията на съседката ни.
Деянието съставлява тежко закононарушение по Наказателен кодекс на Република Гърция и е наказуемо с отнемане от независимост от две до петнадесет години за всяко превозено лице. Подобно закононарушение има аналог и в българския углавен закон.
Въззивният съд приема изводите на първата инстанция, че в тази ситуация са налице всички законови предпоставки за допускане осъществяването на Европейска заповед за арест и предаване на желаното лице Пенев на издаващата заповедта страна Република Гърция, по отношение на осъществяване на наказателно гонене против него за осъществени закононарушения на територията на същата. ЕЗА е издадена от способен правосъден орган. Престъпленията, за които се желае предаване за наказателно гонене на българския жител, не са осъществени на територията на Република България. Същевременно, за същото закононарушение у нас не са формирани наказателни производства против лицето, липсват също данни Христо Пенев да е изтърпял или да търпи наказване по влезнала в действие присъда за същото закононарушение.
По делото е постъпило писмо от Апелативна прокуратура на Тракия, Република Гърция, с което е декларирана експлицитна позиция на способния орган, че при положение на наказание с влезнала в действие присъда на наказване „ отнемане от независимост “ или друга глоба, преследваното лице ще бъде върнат назад в Република България, след чуването му, с цел да изтърпи вероятно наложено му наказване. Апелативен съд – Бургас не установи съществуване на учредения за отсрочване осъществяването на заповедта. Съдът удостовери и мярката за неотклонение „ задържане под стража “ до фактическото предаване на Христо Пенев на способените управляващи на Република Гърция. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР