Апелативен съд – Варна в свое открито заседание призна за

...
Апелативен съд – Варна в свое открито заседание призна за
Коментари Харесай

След почти 10 години разследване и дела, Апелативният съд във Варна оневини лекарка са смъртта на дете

Апелативен съд – Варна в свое намерено съвещание призна за почтена доктор Славка К. за това, че на 20 април 2010 година заради немарливо осъществяване на здравна специалност, в качеството си на доктор и шеф на Детското поделение в МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ в гр. Ямбол, е предизвикала гибелта на дете на 1 година и 8 месеца. Това оповестиха от пресслужбата на съда.

Въззивната инстанция анулира неоправдателната присъда на Сливенския областен съд от 2015г., с която й е било наложено наказване отнемане от независимост за период от 2 години, осъществяването на което е отсрочено за изпитателен период от 4 години. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска специалност в продължение на две години. 
Втората инстанция анулира присъдата и за нарушавания на Закона за здравето, Кодекса за професионална нравственос на лекарите в България и Закона за здравното обезпечаване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на гражданските ищци, искове за общо 200 хиляди лв. за претърпени неимуществени вреди.  
Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него сложна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, за да се обясни оказана ли е нужната здравна помощ на Александра Д., спазени ли са медицинските правила и съответни ли са подхванатите дейности от страна на лекуващите лекари, както и каква е повода за гибелта на момичето. 
От материалите по делото е видно, че болестта на Александра е почнало като банална вирусна зараза на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 година детето е повишило температура до момента в който било на детска градина. След обзор от общопрактикуващ доктор е ориентирано за домашно лекуване. В ранния следобяд положението му внезапно се влошило. То било наново прегледано от общопрактикуващия доктор, който предложил незабавна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското поделение на ямболската болница, Александра умряла.
В днешното съвещание бяха изслушани движимостите лица. От заключенията им излиза наяве, че гибелта на Александра Д. е настъпила след остра бактериална зараза, довела до епиглотит /възпаление на надгръклянника/ и прилежащите тъкани, които провокирали дихателна, сърдечна непълнота и мозъчен оток. Експертите вършат извод, че осъществените дейности в детското поделение като цяло са били верни, а помощта на реанимационния екип е била изцяло съответна и в унисон с протоколите за деяние. 
Петте движимости лица акцентираха мълниеносното протичане на бактериалната зараза и високата смъртност освен това заболяване /остър епиглотит/. Те изрекоха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано осъществена интубация, само че положението му е било толкоз влошено и с толкоз изменени индикатори, че нищо не е могло да се направи. 
Представителят на Апелативна прокуратура – Варна настоя за потвърждаване на присъдата на Сливенския областен съд. Държавното обвиняване я смята за вярна, защото вследствие на немарливо осъществяване на служебните отговорности на подсъдимата е позволена гибелта на детето. Прокурорът уточни, че при своевременни дейности на подсъдимата би могло да не се стига до летален излаз.
Представителят на частното обвиняване - родителите на умрялото момиче - посочи, че са позволени неточности при лекуването му – безпричинно е забавено повикването в Детското поделение на реанимационен екип от Отделението по анестезиология и интензивно лекуване. Посочено бе, че настъпилата гибел не е имала неминуем темперамент.
Защитата на подсъдимата изиска доктор Славка К. да бъде приета за невиновна. Адвокатите й подчертаха, че няма нормативно предписани правила, които да фиксират наложителна незабавна интубация при тази диагноза. Следователно не може да има обвиняване за действие, когато липсва норма, задължаваща лекаря да работи по избран метод. 
Подсъдимата доктор Славка К. сподели, че не е отговорна за гибелта на детето, за която съжалява. 
Делото се гледа от Апелативен съд Варна, заради неспособност на Апелативен съд Бургас да образува състав. Всички съдии са си създали отказ, защото са взели участие в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти Върховен касационен съд е отменял постановените решения и е прибирал делото за ново разглеждане. 
Решението на Варненския апелативен съд, с което се анулира присъдата на Сливенския областен съд и доктор Славка К. е приета за почтена, предстои на касационна инспекция пред Върховен касационен съд в 15-дневен период. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР