Апелативен съд – Варна потвърди частично присъда на Окръжен съд

...
Апелативен съд – Варна потвърди частично присъда на Окръжен съд
Коментари Харесай

Апелативен съд – Варна с решение как да накаже трима иманяри

Апелативен съд – Варна удостовери отчасти присъда на Окръжен съд – Силистра по отношение на трима мъже, подсъдими за иманярство, оповестиха от пресслужбата на съда.

Виззивната инстанция промени правосъдния акт във връзка с едно от обвиняванията на единия обвиняем. В мощ бяха оставени постановените от първата инстанция санкции: Любен В. ще бъде лишен от независимост за 2 години при първичен непоколебим режим. Присъдените на Пресиян Г. и Димитър Д. по една година и 6 месеца затвор са с отсрочено осъществяване с изпитателен период от 3 години. Всеки от тримата би трябвало да заплати санкция в размер на по 5 хиляди лева

Подсъдимите са били привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20.04.2018г. в землището на с.Окорш, обл.Силистра в съучастничество без надлежно позволение са търсили археологически обекти с механически средства. Любен В. дава отговор и за незаконно държане на 2 саморъчно направени металдетектора, за които знаел, че са предопределени за търсене на археологически обекти, и на 6 археологически обекта – бронзови монети. Те не били разпознати и регистрирани по реда на Наредбата  за реда за осъществяване на идентификация и за водене на регистъра на движими културни полезности. И тримата подсъдими апелираха присъдата пред горната инстанция.

През април 2018 година при обработката на равнища аграрни производител намерил купчина монети, наподобяващи на сребърни. Споделил находката с Пресиян Г., за който знаел че има знания в областта на нумизматиката. Подсъдимият знаел точното местоположение на равнищата и решил да провежда търсене на антични монети в нея. Споделил желанията си с Димитър Д., който предложил да включат и Любен В., който познавал металотърсачите. Около 01.30 ч. през нощта тримата пристигнали на набелязаното място с нужното съоръжение – лопати и детектори. В същото време чиновници на Районното ръководство и на Граничното полицейско ръководство провеждали профилирана интервенция за противопоставяне на закононарушения с културно-исторически полезности. Служителите имали оперативна информация за спогодба на неустановени лица да търсят археологически обекти. Проследили дейностите им с термокамера, следили ги дълготрайно време и ги задържали.

Съдебно-техническа експертиза открила, че детекторите съставляват техническо средство, което може да се употребява при теренни изследвания за разкриване на културни полезности.

Подсъдимите настояват, че не са търсели археологически обекти, а самородно злато, и че металдетекторите били настроени за търсене имено на благородния метал. Според отбраната, осъщественото не е закононарушение, също така, те не са нарушили публичните връзки за опазването на археологически обекти. Прокуратурата изиска първоинстанционната присъда да бъде доказана като вярна и законосъобразна. Любен В. не е бил задължен да познава предметите, а да ги даде за идентифициране на способените управляващи, сподели представителят на обвиняването.

В решението си съдът напомни, че според Наредбата за реда за осъществяване на идентификация и регистрация на движими културни полезности, всички предмети - движими материални следи от човешка активност, подлежат на наложителна идентификация и регистрация. Тримата подсъдими не са вписани в регистъра на Министерството на културата като лица, с право да употребяват регистрирани специфични механически средства. Любен В. не е подавал документи в министерството за регистриране на притежаваните от него полезности, придобили статут на " национално благосъстояние “.

Съставът на Апелативен съд – Варна е безапелационен: подсъдимите са действали с единственото желание да търсят антични монети в равнищата, където неотдавна било намерено доста количество сребърни монети. Доказателствата опровергават тезата на тримата, че са търсили злато.

Нито един от тях не е имал характерни познания и подготовка за това. Съдът отбелязва в решението си, че " златото е един от най-тежките метали и по тази причина нормалните места за добива му са руслата на реките, деретата, само че не в нивите надалеч от водни източници. “

Любен В. е осъждан за осъществяване на изкопни работи с механически средства на територията на археологически монумент на културата през 2008 година Деянието по актуалното произвеждане е осъществено в границите на избрания изпитателния период. С друга присъда, доказана от Апелативен съд – Варна през 2020 година, е бил приет за отговорен в владеене на археологически обекти и металдетектори, за които знаел, че са предопределени за търсене на археологически обекти. Всички тези обстоятелства доведоха сегашния правосъден състав до извода, че " експертизата “ на Любен е точно в търсенето на такива предмети. В същото време Апелативният съд отчасти показа възражението на отбраната, че 6-те римски монети били в негово притежание от 2008 година – преди влизане в действие на Закона за културното завещание. Затова го оправда по обвиняването за нарушение на Наредбата за реда за осъществяване на идентификация. Мъжът обаче е нарушил Закона за културното завещание, който задължава всеки открил фактическа власт върху монети преди влизане в действие на закона, в едногодишен период да изиска идентификацията и регистрацията им. Непознаването на закона не извинява причинителя, напомня правосъдното решение.

Съдебният акт предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР