Апелативен съд – Варна отмени решението за отказ на Варненския

...
Апелативен съд – Варна отмени решението за отказ на Варненския
Коментари Харесай

Екстрадират Данияр от Киргистан след решение на Апелативен съд-Варна

 Апелативен съд – Варна анулира решението за отвод на Варненския областен съд и позволи екстрадицията на киргизстанския жител Данияр И. Той би трябвало да бъде предаден на способените управляващи за присъединяване в следствие по наказателно произвеждане в град Бишкек, оповестяват от пресслужбата на съда.

Данияр е обвинен в родината си за машинация в огромни размери. Съд в  Бишкек е постановил задържането му под стража. Лицето е било оповестено за интернационално търсене. В България е постъпила молба за екстрадицията му от Министерството на правораздаването на Киргизстан. Производството в Агенцията за бежанците по молбата за даване на протекция към момента не е завършило, само че все още Данияр И. няма статут на емигрант.

По време на съвещанието представителят на Апелативната прокуратура уточни, че решението на първоинстанционния съд да откаже екстрадиция е погрешно, тъй като законовите предпоставки за предаването на търсения са налице. Деянието, за което е упрекнат, е закононарушение и съгласно българския закон.

Защитата акцентира, че не съществуват доказателства непознатият жител да е направил закононарушението, за което е притеглен към наказателна отговорност. Изтъкнати бяха подозрения, че той може да бъде преследван по политически аргументи и да не получи обективен развой. Бащата на 27-годишния мъж е представител на опозиционна политическа партия.

За да стигне до решението си, въззивният съд разиска съображенията на страните, реши събраните доказателства и ревизира правилността на атакуваното първоинстанционно решение. За сегашния състав няма подозрение, че наказателното произвеждане в молещата страна е за престъпна незаконна активност, а не за политическо закононарушение. В молбата за екстрадиция Генералната прокуратура на Киргизката република е дала уверения, че на желаното лице ще бъдат предоставени всички благоприятни условия за отбрана, той няма да бъде подлаган на изтезания, грубо отношение или наказване.

По силата на определение на Апелативния съд от 10 март киргизкият жител беше с мярка за неотклонение " домакински арест “. Днес в правосъдната зала тя беше променена и мъжът беше арестуван под стража до фактическото му предаване на управляващите на централноазиатската страна.

Решението, с което апелативната инстанция позволи екстрадицията на Данияр И. в Киргизстан, е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР