Апелативен съд – Варна определи мярка за неотклонение домашен арест“

...
Апелативен съд – Варна определи мярка за неотклонение домашен арест“
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна остави под домашен арест“ киргизки гражданин, издирван в родината си

 Апелативен съд – Варна дефинира мярка за неотклонение " домакински арест “ за Данияр И., който е търсен с алена бюлетина от Интерпол по искане на киргизките управляващи. В средноазиатската страна против него се води произвеждане по отношение на осъществена машинация. Съдът в гр. Бишкек със своя заповед от декември предходната година е постановил задържането му под стража. Въз основа на този документ лицето е оповестено за търсене и след това – открито на територията на България. Очаква се киргизките управляващи да изпратят публично документи, обосноваващи настояването за екстрадиция, оповестяват от пресслужбата на съда.   

Въззивната инстанция реши, че жалбата на 27-годишния чужденец против определение на Варненския областен съд от 29 февруари за  задържането му под стража е основателна. Апелативният съд не показа тезата на първата инстанция, че съществува заплаха Данияр И. да се отклони,  укрие и осуети бъдещото произвеждане по екстрадиция. Киргизкият жител е показал контракт за наем, който свидетелства, че разполага с непрекъснат адрес в Република България. Изложил е и доказателства, че кандидатства за леговище пред Държавната организация за бежанците и му е издадена регистрационна карта. Втората инстанция намира, че " задържане под стража “ е прекалено тежка мярка за неотклонение по отношение на лице, което е изявило предпочитание да получи статут на емигрант у нас. Затова смята за съответен домашния арест, който следва да се управлява посредством средство за електронно наблюдаване – слагане на така наречен " електронна гривна “.

Според отбраната на Данияр, фамилията му е обект на политическа принуда, защото татко му е политик от опозиционната парламентарно показана партия. В правосъдното съвещание юристите показаха разпореждане за запор и забрана върху негово движимо и недвижимо имущество. Посочиха неналичието на документ, който да демонстрира, че Данияр е обвинен и притеглен към наказателна отговорност. Обясниха, че е изискал леговище в България преди против него да стартира наказателно гонене.

Държавното обвиняване от своя страна изиска жалбата на киргизкия жител да бъде оставена без почитание. Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че от голяма важност е естеството на закононарушението, за което е разследван непознатият жител – квалифицирано от киргизкия закон като машинация. Постъпилата документи е издадена от способен орган – Интерпол.

Задържаният мъж описа, че е изискал леговище в България, тъй като е търсел страна, в която се съблюдават правата на индивида. В родината си счита, че ще бъде преследван, тъй като е бил заплашван. Той заявява, че няма желание да се укрива от българското правораздаване или да напуща България.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се анулира определението на Окръжен съд – Варна за задържането под стража на Данияр И., не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР