Апелативен съд – Варна намали наказанията на двама подсъдими, държали

...
Апелативен съд – Варна намали наказанията на двама подсъдими, държали
Коментари Харесай

Намалиха наказанието на Росен и Кирил, преработвали марихуана в конопено масло

 Апелативен съд – Варна понижи наказванията на двама подсъдими, държали за разпространяване наркотични субстанции за " медицински цели “. Росен К. и Кирил Д. преработвали марихуана в конопено масло, оповестиха от пресслужбата на Апелативния съд във Варна.

За да подкрепи лекуването си след злополука, Росен К. почнал да се интересува от различни способи - произвеждане на хашишово масло. След като проучил способите, закупил суровина и оборудвал част от парцела си. Впоследствие се договорил с Кирил Д., че той ще създава, а приятелят му ще търси клиенти. Дозите разпределяли в спринцовки по 10 кубика, а цената зависела от количеството и купувача – сред 1200 лева и 1600 лева Част от субстанцията преработвали в крем. Предлагали дозите на хора със болести. Откритите хашишово масло и течност със наличие на тетрахидроканабинол били на стойност 14 013, 75 лв.. Заради наркотичното си деяние, тези субстанции нямат законна приложимост. Приложението им и в медицината у нас е неразрешено.

Двамата подсъдими са признали обстоятелствата от обвинителния акт и делото е обсъждано при кратко разследване. Окръжен съд - Варна е присъдил на Росен отнемане от независимост за 2 години и 8 месеца и санкция в размер на 6 хиляди лева, а на Кирил - 4 години и санкция от 10 хиляди лева След като присъдата беше обжалвана пред Апелативния съд, втората инстанция понижи наказването на Кирил Д. на 4 години, които редуцира до 2 години и 8 месеца и отсрочи изтърпяването с 5-годишен изпитателен период. Ефективната присъда на Росен К. е променена в условна, като изтърпяването е отсрочено с 5 години. Глобата на Кирил е понижена на 6 хиляди лева Двамата би трябвало да организират наложителни срещи с пробационен чиновник.

В претекстовете на решението си въззивният състав не споделя мнението на първата инстанция за по-висока отговорност на Кирил. Свидетели признават, че те са проявявали самодейност да го търсят, а не противоположното. Съдът не открива основна разлика в приноса на двамата подсъдими. Настоящият състав не смята, че производството на наркотично вещество е по-малко общественоопасно от разпространяването. Затова наказванията за подсъдимите би трябвало да са идентични. Тази инстанция регистрира и некомерсиалните им подбуди: да оказват помощ на хора с тежки болести. В решението съдът цитира Резолюция на Европейския парламент от 2019 година за потреблението на канабис за медицински цели. Според документа, субстанции от типа на конопа имат приложение в хуманната медицина и проучванията би трябвало да се регламентират и засилят, за възстановяване положението на хора, за които до момента няма съответно лекуване.

Втората инстанция намира, че може да наложи условно наказание. И двамата подсъдими са в зрелост – Кирил е на 55 години, а Росен - на 52. Имат здравословни проблеми и фамилии, за които се грижат. Отнасят се сериозно към стореното. Ще осъзнаят по-добре осъщественото, в случай че не са изолирани от обществото.

Като се съобрази с наредбата на Наказателно-процесуален кодекс, че при условна присъда, мярката за неотклонение се анулира или се заменя с най-леката, Апелативният съд дефинира на Кирил Д. и Росен К. " подписка “.

Решението може да се апелира и стачкува пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР