Апелативен съд – Варна измени наказанието на подсъдим за това,

...
Апелативен съд – Варна измени наказанието на подсъдим за това,
Коментари Харесай

Пробация за даване на подкуп на полицаи, реши Апелативен съд – Варна

Апелативен съд – Варна промени наказването на обвиняем за това, че дал 190 лева рушвет на полицейски инспектори. Целта била да не сформират акт за административно нарушаване по Закона за придвижване по пътищата. Горната инстанция промени присъда на Окръжния съд в Разград, с която Шенер А. е бил наказан на 4 месеца затвор и вместо това постанови две пробационни ограничения за период от 1 година: наложителна регистрация по сегашен адрес и наложителни периодически срещи с пробационен чиновник. Мъжът ще би трябвало да заплати и санкция в размер на 500 лева

На 29.04.2023 година сред селата Хърсово и Голяма вода автомобил с включени дълги светлини се разминал с патрул на Министерство на вътрешните работи. Полицаите подали светлинен сигнал на лидера да превключи. Шофьорът обаче внезапно ускорил и минал през жп прелез без да понижи. Полицейският екип обърнал посоката на придвижване и последвал автомобила с включена сигнализация. Свидетелят управлявал колата с висока скорост, до момента в който не стигнал до улица без излаз в с. Богданци. При последвалата инспекция се открило, че лидерът е недееспособен и е пил алкохол. Докато се подготвял тест с дрегер на водача, спътникът му – подсъдимият Шенер доближил служителите на реда и предложил 100 – 150 лева, с цел да не извършат теста. Уредът отчел 1.11 промила в издишания въздух. След това Шенер още веднъж настоял да даде пари, с цел да не се сформира акт на лидера. Полицейските чиновници му обяснили, че това е закононарушение. Въпреки това подсъдимият оставил няколко банкноти в багажника на полицейския автомобил. Органите на реда го уведомили, че е направил закононарушение и му поставили белезници. Оказало се, че оставената сума е в размер на 190 лева Пред първата инстанция подсъдимият е признал виновността си и делото е прегледано при кратко правосъдно разследване.
Пред Апелативния съд той изясни, че оставил парите смятайки, че по този начин заплаща наложена санкция.

И за актуалната инстанция дейностите по слагането на 4 банкноти, съпроводени с ясно изразена словесно цел – да стимулира служителите на реда да не издават акт за административно нарушаване - съставлява закононарушение - предоставяне на материална полза на длъжностни лица, с цел да не извършат дейности по работа. Защитното изказване, че подсъдимият е оставил парите считайки, че по този начин заплаща дължима санкция, е в цялостно несъгласие с приетите от него обстоятелства, с думите му, отправени към органите на реда, с мястото, където е пъхнал банкнотите, а и с обективния факт, че все още не е било оповестено, нито е съществувало обвързване за възнаграждение на санкция. Шенер А. е бил предизвестен, че осъщественото е укоримо и наказуемо, само че не се съобразил.

Във въззивното произвеждане бе открито изключително тежко здравословно положение на подсъдимия, който страда от онкологично заболяване. То се третира като извънредно смекчаващо отговорността

обстоятелство. Поради това даже най-лекото планувано

наказание отнемане от независимост в тази ситуация ще се яви несъразмерно тежко. Затова и Апелативен съд – Варна глоби мъжа с пробация.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР