Апелативен съд – Пловдив потвърди 17-годишната присъда за убийство, извършено

...
Апелативен съд – Пловдив потвърди 17-годишната присъда за убийство, извършено
Коментари Харесай

17 години затвор за мъж от Пловдив, убил жена си за чаша ракия

Апелативен съд – Пловдив удостовери 17-годишната присъда за ликвидиране, осъществено в изискванията на домашно принуждение

Пловдивският областен съд е признал Н. Н. за отговорен в това, че на 28.07.2021 година в гр. Пловдив съзнателно е умъртвил брачната половинка си М. Н., като убийството е осъществено в изискванията на домашно принуждение в жилището им на ул. „ Герлово “. Подсъдимият я пребил от пердах с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, тъй като взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила.

Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете посредством ин витро процедури, само че не се получавало. Пострадалата почнала да злоупотребява с алкохол и свадите, обидите и побоите станали всекидневие в фамилията. След корист с алкохол дамата обиждала и псувала подсъдимия, а той ѝ посягал, като ползвал физическа мощ и ѝ нанасял побои. Често потърпевшата ходела на работа със синини по тялото и по главата си. Във съдбовната вечер Н. Н. престанал да нанася удари на дамата, когато видял, че по тялото ѝ остават сини следи. След това си допил и задремал в кухнята, само че се събудил към среднощ, влезнал в спалнята и заварил М. Н. неподвижна, застанала в неестествена поза. Извикал помощ на телефон 112, само че пристигналия доктор единствено установил гибелта на потърпевшата.

В Апелативния съд делото е формирано по тъжба на юриста на подсъдимия, в която се желае присъдата да бъде анулирана или променена. Претендира се за преквалификация на действието, за което е наказан Н. Н. в по-леко наказуемо закононарушение.

Апелативните съдии решиха, че по отношение на доводите на отбраната, вярно Окръжният съд е отбелязал, че по делото липсват каквито и да е данни подсъдимият да е бил в положение на „ афект “, а потърпевшата да е провокирала у него това положение на мощно неспокойствие, в резултат на принуждение, тежка засегнатост или клюка, или някакво друго незаконно деяние, още по-малко пък от тях да са настъпили или да е било допустимо да настъпят тежки последствия за Н. Н., заради което привилегированият състав на ликвидиране, осъществено в положение на афект е неупотребим в тази ситуация.

Според преценката на апелативните съдии наказване от 17 години отнемане от независимост за Н. Н. се явява изцяло заслужено и надлежно на степента на социална заплаха на действието и дееца и посредством него ще се реализиран задачите, както на персоналната по този начин и на генералната предварителна защита

Решението на Пловдивския апелативен съд предстои на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно член 16 от Наказателно-процесуален кодекс обвиненият се смята за почтен до довеждане докрай на наказателното произвеждане с влезнала в действие присъда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР