Апартейд, етническа дискриминация, принудителна асимилация - всичко това се случва

...
Апартейд, етническа дискриминация, принудителна асимилация - всичко това се случва
Коментари Харесай

Апартейд в Евросъюза

Апартейд, етническа дискриминация, насилствена асимилация - всичко това се случва не в някоя страна в Азия или Африка, а в страна членка на Евросъюза. За тези, които наблюдават процесите в източноевропейската част на Европейски Съюз, а също в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, не е мъчно да познаят коя е тази страна - прибалтийската Латвия. Конкретният мотив за такива заключения е решението на нейния Конституционен съд, който призна за законна възбраната на съветския език в частните учебни заведения.

Тази възбрана е продължение на езиковата политика на Латвия. Населението на тази страна е 1,8 млн. по данни от 2016 година Четвърт от него са етнически руснаци. А цели 40% са рускоезични жители - руснаци, украинци, беларуси, евреи. И ето, че тези 40 % - насмалко половината от популацията на демократична сякаш Латвия, са лишени от правото на майчин език, от главно човешко право. По цифров индикатор тези хора би трябвало да се водят малцинство. Но като социална големина очевидно не са нормално малцинство, чиито ползи могат да се подценен с лека ръка. Камо ли да бъдат подлагани на дискриминация и асимилация, а отношението към тях да припомня апартейда. Ако е естествено държавният език в страната да бъде латвийският, надали е обикновено езикът, на който приказва съвсем половината от популацията, да има статута на задграничен.

През март 2018 година Народното събрание на тази страна утвърди новия закон за езика. Той планува през 2019-2022 образованието в двуезичните (латвийско-руски) учебни заведения да премине напълно на латвийски език - става дума за образователния развой в междинните класове и гимназиалната възраст. Забранено бе преподаването на съветски език и в частните университети. Както е посочвала авторитетната парламентарна партия " Съгласие ", признатият закон опонира освен на конституцията на Латвия, само че и на интернационалните документи като Рамковата спогодба на Съвета на Европа за отбрана на националните малцинства, която Латвия ратифицира през 2005 година

А в този момент пристигна и възбраната върху съветския език и в частните учебни заведения. Тази възбрана ощетява даже самите латвийци. Да допуснем, че е обяснимо за какво лицата, които не знаят добре латвийски, не могат да бъдат назначавани на държавна работа - било като служители, било като служащи. Но както писа по-рано тази година шведският в. " Дагенс Нахетер ", има случаи, когато незнанието на съветски език е спънка да работиш в частния бранш в мощно рускоезичната столицата Рига, по-специално в рекламния и ресторантския бизнес.

Има и друго - в Латвия 220 000 души имат статута на неграждани. (В прилежаща 1,3-милионна Естония има 78 000 такива неграждани). Това са също рускоезични лица, които са били жители на Съюз на съветските социалистически републики, само че Латвия им е отказала поданство след придобиването на независимостта си през 1991 година Освен че нямат право на работа в държавния бранш, те нямат право да гласоподават и да бъдат избирани. Доскоро същия заробен статут имаха и техните деца, родени в Латвия, само че от този месец този статут за тях отпадна и те към този момент се водят " жители " на Латвия.

В радио Sputnik специалистът от Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело Игор Шишкин окачествява като апартейд протичащото се в Латвия: " Стана това, което се предсказваше от всички експерти. Всъщност, Латвия не криеше, че е поела към изтласкване на всичко съветско. В Латвия публично обществото е разграничено на две елементи, т.е. въведен е апартейд. Правата на хората са ударени по етнически симптом и са ударени главно руснаците ".

Какъв апартейд, ще попита някой, Латвия не е ЮАР, а латвийците и руснаците не са от разнообразни раси. Да, но апартейдът не е единствено дискриминация на чернокожи от бели или натикване на " втората ръка " хора в обособени бантустани. Това разбиране има и по-широк смисъл, излиза наяве от дебелите книги. Апартейдът да вземем за пример е форма на етническа дискриминация, изразяваща се в ограничение или отнемане от права. Апартейдът е и закононарушение, изразяващо се в блян към владичество на една расова или етническа група над друга. Или пък изразяващо се в ограничения против присъединяване на потиснатата, " непознатата " група в политическия, обществения, стопански и културен живот на страната.

Тези негови признаци са налице в страна членка на Европейски Съюз, наред с етническата дискриминация и пълзящата асимилация. Във всеки случай, налице е минимум потъпкване правата на едно внушително национално малцинство. И всичко това е в прорез с основополагащи евроценности. Брюксел обаче се прави на ни чул, ни видял. Така съучастнически намига на Латвия, задето подлага крайник на Русия, която съгласно Брюксел е друга " геополитическа раса " и цивилизация. Може и да е апартейд, само че си е наш, евроапартейд.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР