Апаратът се е свил в изчакване и консумира минимална енергияАко

...
Апаратът се е свил в изчакване и консумира минимална енергияАко
Коментари Харесай

Пясъчна буря извади от строя марсохода Opportunity

Апаратът се е свил в изчакване и употребява минимална сила

Ако бурята на Марс продължи дълго, Opportunity може да бъде изгубен окончателно

Силна пясъчна стихия на Червената планета прекъсна връзката на намиращия се там марсоход Opportunity със Земята, оповестиха от галактическата организация НАСА. Бурята е обхванала четвърт от планетата и апаратът е престанал да дава отговор.
още по тематиката
Специалистите на НАСА допускат, че Opportunity е приел оптимално компактна форма, с цел да понижи риска от разваляне. Освен това апаратът евентуално е минал в режим на минимално ползване, когато е схванал, че изработваната електрическа енергия от слънчевите акумулатори не е задоволителна за по-нататъшната му работа.

Марсоходът ще остане в това положение, до момента в който се проясни небето над Марс и постъпващата сила от слънчевите акумулатори стане задоволителна за пълноценно действие на апарата и поддържане на връзка със Земята.

Ако обаче бурята продължи дълго време, има риск Opportunity да бъде изгубен вечно, защото апаратът и сега изразходва сила, с цел да поддържа нужната работна температура.

Opportunity към този момент неведнъж надвиши планувания експлоатационен период. Апаратът дойде на Марс през 2004 година, планиран да работи единствено три месеца. През предходната година марсоходът също попадна в пясъчна стихия, само че съумя да възобнови работата си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР