Апаратът се е свил в изчакване и консумира минимална енергияАко

Апаратът се е свил в изчакване и консумира минимална енергияАко ...

Пясъчна буря извади от строя марсохода Opportunity.


Апаратът се е свил в изчакване и консумира минимална енергия

Ако бурята на Марс продължи дълго, Opportunity може да бъде загубен безвъзвратно

Силна пясъчна буря на Червената планета прекъсна връзката на намиращия се там марсоход Opportunity със Земята, съобщиха от космическата агенция НАСА. Бурята е обхванала четвърт от планетата и апаратът е престанал да отговаря.
още по темата
Специалистите на НАСА предполагат, че Opportunity е приел максимално компактна форма, за да намали риска от повреждане. Освен това апаратът вероятно е преминал в режим на минимално потребление, когато е разбрал, че изработваната електроенергия от слънчевите батерии не е достатъчна за по-нататъшната му работа.

Марсоходът ще остане в това състояние, докато се проясни небето над Марс и постъпващата енергия от слънчевите батерии стане достатъчна за пълноценно функциониране на апарата и поддържане на връзка със Земята.

Ако обаче бурята продължи дълго време, има риск Opportunity да бъде загубен завинаги, тъй като апаратът и в момента изразходва енергия, за да поддържа необходимата работна температура.

Opportunity вече многократно превиши планирания експлоатационен срок. Апаратът пристигна на Марс през 2004 г., проектиран да работи само три месеца. През миналата година марсоходът също попадна в пясъчна буря, но успя да възобнови работата си.

Източник: technews.bg