Апаратът, руска разработка, ще излети към МКС през 2022 г.В

...
Апаратът, руска разработка, ще излети към МКС през 2022 г.В
Коментари Харесай

Пращат фантомен манекен в космоса да изследва радиацията

Апаратът, съветска разработка, ще излети към МКС през 2022 година

В момента за проучване на радиацията на борда на МКС се употребява така наречен „ балонен призрак ” (снимка: Роскосмос)

В началото на идващото десетилетие на Международната галактическа станция (МКС) ще бъде доставен специфичен манекен призрак, който ще изследва въздействието на радиацията върху човешкото тяло, заяви ТАСС.

Сега в орбита е по този начин нареченият „ балонен призрак ”, който е съветска разработка. Вътре и на повърхността на тази съветска разработка са ситуирани над 500 пасивни детектора.

С помощта на балонния призрак се дефинират тъкмо дозите на радиация в сериозните органи на членовете на екипажа на МКС. Ето за какво съществуването на огромен брой детектори дава опция за най-точно формулиране на условията за количеството радиационен надзор върху повърхността на тялото на астронавта.

„ Фантомният манекен в този момент се приготвя да лети. Той би трябвало да отпътува към МКС през 2022 година ”, разяснява Вячеслав Шуршаков, шеф на отдела за радиационна сигурност на пилотирани галактически полети към Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките.
още по тематиката
Новият манекен ще помогне да се оцени радиационното натоварване върху тялото на астронавта по време на галактически полет. Фантомът ще бъде изработен от материал, който всмуква радиацията по същия метод като човешкото тяло.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР