Апаратът на руската Държавна Дума проявява интерес към възможностите за

...
Апаратът на руската Държавна Дума проявява интерес към възможностите за
Коментари Харесай

Генни инженери създават „общество от нов тип“

Апаратът на съветската Държавна Дума демонстрира интерес към опциите за редактиране на човешкия геном за основаване на „ общество от нов вид “. Това излиза наяве от социална поръчка, оповестена от долната камара на Народното събрание. За този теоретичен труд Думата е подготвена до похарчи близо 9 млн. рубли или към 123 000 евро. Сумата е посочена в формалните книжа, като крайният период за правене на плана е 30 ноември т.г., написа "Монитор ".

До упоменатата дата изпълнителят би трябвало да показа пред парламентаристите „ идея за потребление на прогресивни репродуктивни технологии като основа за образуване на нови показа за професионалната активност на индивида “. Поръчителят даже показва какви технологии могат да бъдат употребявани за основаването на „ обществото от нов вид “. Сред тях са: редактиране на генома, клониране, криогенно възкресение, суругатно майчинство от нов вид и ръководство на метаболизмите по време на бременност. Освен идея за развиване на генната инженерния в Русия, парламентаристите чакат от изпълнителите на плана и „ съответни нормативни начинания “, т.е. – оферти по отношение на законодателното контролиране на тези технологии. Депутатите възнамеряват да употребяват получените резултати за основаване на нови нормативни актове в региона на генетиката.

Световните медии напомнят, че законодателството на множеството страни по света или не разрешава, или мощно лимитира използването на репродуктивни технологии, защото те опонират на моралните, етичните и религиозните показа. Първият опит за редактиране на човешкия геном беше осъществен през 2018 година в Китай. Става дума за опита на молекулярния биолог Хе Цзянкуй, вследствие на който на бял свят се появиха две момичета-близначки, предположително устойчиви към вируса на СПИН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР