["АП Инвестмънтс"] Още по темата Mall Sofia e продаден на

...
["АП Инвестмънтс"] Още по темата Mall Sofia e продаден на
Коментари Харесай

Третият мол във Варна ще бъде готов до края на 2018 г. след заем от 22 млн. евро

[ "АП Инвестмънтс "] Още по тематиката
Mall Sofia e продаден на полската GTC против 90 млн. евро

Това е четвъртата продажба на софийски търговски център за година. Различното е, че купувачът не е от ЮАР
27 апр 2018
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Трети притежател в третия мол на Варна

Сръбският милионер Мирослав Мишкович купи половината от " Галерия Варна " и дружно с тримата си български съдружници ще довършат комерсиалния център
8 сеп 2017
Варненският " Галерия мол " стана на половина сръбски

Сръбският милионер Мишкович купи 50% от съвсем приключения център от българските му притежатели
4 сеп 2017
Полската GTC строи две офис кули за 54 млн. евро в София

Чуждият вложител купи втори терен до бизнес парка в " Младост " за 7.4 млн. евро
22 авг 2017
Инвестициите на GTC: Мол, мол, офиси

Полската група купи терен за съвсем 12 млн. лева до Бизнес парк София, на който има намерение да построи 11-етажна административна постройка до края на 2018 година
31 мар 2017
Първа градска молница

Неотворилият мол Galleria Varna е продаден на част от вложителите в " Сити клиник ", които възнамеряват да го трансфорат в лечебно заведение
14 авг 2015 Собствениците на бъдещия мол Delta Planet във Варна са изтеглили заем от 22 млн. евро от Уникредит Булбанк за завършването на комерсиалния център. Това излиза наяве от документи в Търговския указател, от които се вижда, че като поръчителство по заема е заложен съвсем готовият мол. Частта от заема за строителството е 20 млн. евро. " Галерия Варна ", която има и ръководи обекта, получава и до 2 млн. евро за зародилото Данък добавена стойност около завършването и още 600 хиляди евро за покриване на финансовия риск.

Собственост и цена

Оценяваният на 120 млн. евро търговски център беше построен до акт 15 от полската група GTC (Globe Trade Center), която влага в постройката 90 млн. евро. През 2010 година обаче планът беше замразен поради рецесията и насищането на пазара във Варна с молове, а след това полският притежател беше заставен да се освободи от някои от активите си. Така през 2015 година планът за Galleria Varna беше продаден на капиталовото сдружение " АП инвестмънтс " на Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник ", Александър Минов от " Бисер олива " и Петър Дудоленски, който също е измежду създателите на " Сити клиник ". През лятото на 2017 година сръбският предприемач Мирослав Мишкович купи половината от акциите в " Галерия Варна " посредством своя Delta Holding (книжата са разпределени поравно, по 25%, сред Delta Real Estate и свързаната с Delta Holding кипърска компания Astatine Holdings).

Тогава цената на договорката не беше оповестена, само че в този момент от финансовия доклад на " АП инвестмънтс " за 2017 година се вижда, че през предходната година сдружението е записало 24.45 млн. лева доходи от продажба на акции, в тази ситуация половината от капитала към новия сръбски съучастник. Това почти дава отговор на половината от сумата, която преди три години тримата българи заплатиха за незавършения мол на GTC. Тогава цената на покупката също не беше оповестена, само че съгласно анализатори на пазара цената е била над 20 млн. евро. В доклада за 2017 година молът е преоценен противоположното нагоре и в този момент е осчетоводен като актив за 82.5 млн. лева

Забавеният проект

При излизането на GTC от плана, който трябваше да носи наименованието Galleria Varna, първичните проекти на новите притежатели бяха да трансфорат половината от недостроения търговски център в лечебно заведение, а за останалата част се обмисляха разнообразни разновидности, в това число и комерсиална част. Впоследствие растящото ползване и съживяването в сегмента на моловете в последна сметка натежаха в интерес на концепцията обектът въпреки всичко да бъде мол, а като съинвеститор беше притеглен познатият в България като краткотраен собственик на веригата " Пикадили " сръбски милионер Мирослав Мишкович, който в последните години също влага в търговски площи посредством своя Delta Holding. След влизането на новия акционер бъдещият мол беше преименуван на Delta Planet Varna.

При оповестяването на договорката предишното лято беше планувано молът със застроена повърхност 112 хиляди кв.м и чиста отдаваема повърхност 40 хиляди кв.м да проработи през май 2018 година Впоследствие с публично известие на Delta Holding проектите бяха изместени за есента.

" До края на годината сигурно отваряме ", разяснява пред " Капитал " Петър Дудоленски, който е изпълнителен шеф на компанията " Галерия Варна ". По думите на мениджъра сега се водят договаряния с евентуални наематели за над 85% от площите в мола, а реализирана досега запълняемост е " по-добра от предстоящото ".

Това ще е третият работещ мол в града след Grand Mall на израелската Orchid Developments Group и " Мол Варна ", който през предходната пролет бе продаден от Raiffeisen на немската Kronberg International.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР