АО ТВЕЛ“ и китайската компания CNLY (част от корпорация CNNC)

...
АО ТВЕЛ“ и китайската компания CNLY (част от корпорация CNNC)
Коментари Харесай

Руската компания ТВЕЛ ще доставя гориво за китайския реактор на бързи неутрони CFR-600

АО „ ТВЕЛ “ и китайската компания CNLY (част от корпорация CNNC) подписаха контракт за доставка на нуклеарно гориво за строящия се енергоблок с реактор на бързи неутрони CFR-600. Договорът планува доставка на ураново гориво за в началото зареждане, както и за презареждане в границите на първите седем години от употребата на реактора.

За производството на топлоотделящите сборки за реактор CFR-600 в Машиностроителния цех (част от ТВЕЛ) в град Електростал се възнамерява да се сътвори нова индустриална линия. Китайската страна се обърна към съветската корпорация „ Росатом “ с молба да създаде гориво поради близо 40-годишния опит на съветската атомна промишленост за произвеждане на топлоотделящи сборки за реактори на бързи неутрони с съветски дизайн.

„ Горивната компания ТВЕЛ, като едно от главните подразделения на съветската корпорация „ Росатом “, се стреми към всестранно съдействие с китайските сътрудници при развиването на технологиите за бързи реактори и затварянето на нуклеарния горивен цикъл. Като добавка към многогодишния опит при производството на ураново гориво за реактори на бързи неутрони, в „ Росатом “ през 2018 година стартира серийно произвеждане на уран-плутониево МОКС гориво за реактор БН-800. В нашия поръчков портфейл за китайския пазар има и контракт за обезпечаване на гориво за демонстрационния китайски реактор на бързи неутрони CEFR, по който към този момент се доставя гориво “, означи президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР