Антропоценът, или Епохата на човека, в която активността му започва

...
Антропоценът, или Епохата на човека, в която активността му започва
Коментари Харесай

Откога човекът променя планетата?

Антропоценът, или Епохата на индивида, в която интензивността му стартира да променя положението на екосистемите на Земята, стартира през 1610 г. 

Това твърди ново проучване, представено от Би Би Си. Подробности за него са оповестени в списание " Нейчър ". Група учени тълкува откога докога се е простирал геологическият интервал. Те имат вяра. че Антропоценът стартира с идването на европейците в Америка - без подозрение то е оказала невиждано въздействие върху планетата, полагайки начало на нова епоха от развиването й. Други откриватели настояват, че Индустриалната гражданска война и нуклеарните опити маркират най-добре началото на Антропоцена. А трети - че точното начало на тази епоха може да се дефинира едвам след хиляди, даже милиони години. 

Международна научна група за проучване на епохата преглежда доказателства и ще дефинира с акуратност началото й идната година. Геолозите разделят историята на Земята на части, в които тя доста се е трансформирала. Причините за смяната може да са разнообразни - придвижване на континентите, огромен удар на метеорит или забележителна климатична смяна. 

Формално, хората към момента се намират в епохата на Холоцена. Тя стартира преди 11 500 години с края на Ледената ера. Сега обаче учените считат, че човечеството е фактор, трагично изменил положението на планетата ни. И с цел да показват с акуратност тази нова фаза на смяна, те търсят явен сигнал, назоваван " златен шпайк ". Той се търси в исторически скали, седименти или ледове. 

" Търсим го - същински миг във времето, който може да покаже по кое време се е трансформирала цялата Земя. Ако разгледате цялостната, невероятна линия на геологическо развиване на Земята, към този момент сме определили съвсем всяка граница по този метод ", показва професор Марк Мейслин от Университетския лицей на Лондон. Изследванията му допускат, че Антропоценът е почнал през 1610 година и идването на европейците в Америка има решаваща роля за встъпването в новата ера.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР