Антрополози от Мичиганския университет установиха, че една от причините за

...
Антрополози от Мичиганския университет установиха, че една от причините за
Коментари Харесай

Кръвопролитни военни конфликти са довели до изчезването на цивилизацията на маите

Антрополози от Мичиганския университет откриха, че една от аргументите за изгубването на цивилизацията на маите са кръвопролитните военни спорове, заяви Физ.орг.

До този извод експертите са стигнали, откакто изследвали трофейни черепи, открити в гроба на боец при разкопки в античното населено място Пакбитун в Белиз, както и други артефакти.

По думите им, откритите черепи са носени на врата като висящо бижу. Те са показвали заслугите на воините, които са победили врагове. Известно е, че в античното населено място на маите Яксчилан има релеф, изобразяващ локален властник, който носи трофеен череп на пояса си. Подобни военни декорации са изобразени също върху други релефи и керамични съдове от 8-ми или 9-ти век.

Учените считат, че традицията да се носят черепи свидетелства за военни стълкновения и принуждение. Войната сред северните и южните управници бързо довела до крах на южните градове в равнините. В края на първото хилядолетие селището Пакбитун било в крах, а политическите центрове на маите на полуостров Юкатан почнали на преобладават. Предметите на изкуството от района по-често изобразявали кръвопролития, убити врагове и човешки остатъци.

Причините за изгубването на цивилизацията на маите, която просъществувала към две хилядолетия, до момента не са изяснени. През 9-ти век маите почнали да напущат издигнатите от тях каменни селища в низини в Гватемала, Белиз и Хондурас. Това се изяснява с привършване на естествените запаси, климатични промени или проваляне във война с друга цивилизация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР