Антропологът Кейт Фос е истинска англичанка. В книгата си Наблюдавам

...
Антропологът Кейт Фос е истинска англичанка. В книгата си Наблюдавам
Коментари Харесай

6 железни правила на английската вежливост

 кралица-Елизабет-Втора-говори-за-времето

Антропологът Кейт Фос е същинска англичанка. В книгата си „ Наблюдавам англичаните. Скритите правила на държание “ тя е описала британското общество от вътрешната страна. Webmiastoto.com ви изброява прваилата, към които се придържат жителите на мъгливия Албион. 

Правилото на извиненията

Кейт провела занимателен опит: сякаш инцидентно се сблъсквала с минувачи, с цел да ревизира дали ще се извинят. В множеството случаи чула извинения.

При всеки инцидентен контакт англичаните споделят „ Извинете “, даже да не са били отговорни за стълкновението. Това не значи, че винят себе си за обстановката. Извинението им е инстикт, учтив в детството.

Британците молят за опрощение за всяко нарушение на непознатия покой: „ Извинете, мястото свободно ли е? “, „ Простете, само че наподобява сте седнали върху палтото ми “. И са си заслужили репутацията на най-вежливата нация в света.

Правилото за съблюдаване на опашка

Всяка британска опашка е еднакъв ред от спазващи отдалеченост хора. Ако някой се опита да мине отвън опашката, англичаните не му вършат забележка, а единствено многозначително повдигат вежди или свиват плещи. „ Не прави подиуми “ е едно от стоманените британски правила.

Човекът по този начин или другояче е унизил себе си – да, икономисал е няколко минути, само че не е ли изгубил в това време и своето достолепие?

Правилото за лекомисленост

Англичаните се отнасят към себе си и своите триумфи с лека подигравка. Техните дипломи, по принцип, висят някъде по стените на тоалетната, а и от деца ги учат да „ не бъдат прекомерно съществени “ във връзка с себе си.

Човек с високо мнение за себе си, обожаващ да споделя за личните си постижения, рискува да провокира подигравка.

Британците не акцентират своята личност пред събеседника. Вместо да се пробват да го заинтересоват с изброяване на личните достолепия, те чакат по кое време той самичък ще прояви откровен интерес към тях.

Правилото за невзискателност

Англичаните не са по-малко амбициозни от другите народи, само че считат хваленето и важниченето за срамно. Не е признато да показват своя статус: нито облеклата, нито марката кола не трябва да се демонстрират, с цел да демонстрирате с какво превъзхождате другите.

Правилото при запознанство

Англичаните свято съблюдават правото на персонален живот. „ Не си пъхаме носа в непознатите работи “ – гордо споделят те за себе си. Не бива да се задават въпроси на англичанин за работата му, фамилното състояние и броя деца, в случай че той първи не заприказва за това: нетактично е, както и диалозите за пари и равнището на възнаграждение.

Правилото за диалози за времето

За какво тогава приказват? Британците до съвършенство са усвоили изкуството small talk — къси беседи на неутрални тематики. И тези диалози не са някакво официално бърборене, а общоприета форма на проява на доброжелателност.

Не е наложително тъмно да седите, в случай че сте в асансьора със съседа. Защо да вземем за пример не размените няколко думи за времето?

Независимо от това, че англичаните са скромни, те засипват своите събеседници с похвали. За тях това въобще не е хвалебствие, а елементарна учтивост. Истинска британска учтивост.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР