Aнтонио Василев днес официално откри в Националния исторически музей изложбата

...
Aнтонио Василев днес официално откри в Националния исторически музей изложбата
Коментари Харесай

За колекционерството се изискват любов и отношение към предметите и тяхната история

Aнтонио Василев през днешния ден публично откри в Националния исторически музей изложбата "Старото злато – магия и символика " с експонати от частната си сбирка. Изложбата може да бъде прегледана до 1 февруари 2020 година Aнтонио Василев е притежател и създател на изложба "Българи ", основател на "Фондация Българи ", основател и член на Управителния съвет на "Съюза на колекционерите в България ". Той е основател и основател на "Делфийския съвет " в България.

Г-н Василев, по какъв начин и по кое време решихте да започнете с колекционерската активност?

- Това нещо се породи още като дете в мен, защото това са част от нашия фолклор и нашия обичай, тези предмети, и по този начин първата пафта беше на баба ми, останала от пра-баба ми, украшения, обеци. Започнах по този начин последователно да се интересувам, само че това беше в ранните години, когато бях малко дете. Истинската колекционерска активност започнах да развъртвам преди 25 години, защото за колекционерство се изискват две неща – първо човек да има обич и отношение, интерес към тези предмети и към историята и да е патриот. След което, не на последно място, би трябвало да има и някакви финанси, защото те са свързани със закупуване, а всяко хубаво нещо коства пари. Но не скърбя, защото мисля, че това е една от най-големите ми вложения, най-приятните вложения, тъй като когато видиш хората, че се радват на тези предмети; когато ги видиш в музея подредени без значение от сивото всекидневие, по този начин повдига ти се настроението и самочувствието.

Мислите ли, че имат бъдеще културата и изкуството в актуалния по-материален свят?

- Мисля, че ще минем този интервал, в който беше по този начин единствено едно струпване и мисля, че ще има на 100%, защото човек би трябвало да познава предишното си, с цел да може да има бъдеще.

Какво бихте споделили съответно за тази сбирка във връзка с историята й и на страстите, с които свързвате експонатите?

- Това е един дълъг труд, един доста дълъг път, който уповавам се да продължа. Затова споделяме и обновяване, защото в това нещо няма спирка – това нещо е до края на човек, до кончината му. Надявам се да мога и да имам шанса да закупя още хубави предмети, с цел да ги прибавя към сбирката и тя да стане в действителност още по-добра. Мечтата ми е да бъде показвана освен в България, ами и в доста други европейски градове. Наистина тук, в Националния исторически музей, мога сърдечно да благодаря на директорката Бони Петрунова, която направи всичко допустимо тази сбирка да види бял свят и да се разпространява по този заслужен метод.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР