Антонио Гутериш, генералният секретар на Организацията на обединените нации, изрази

...
Антонио Гутериш, генералният секретар на Организацията на обединените нации, изрази
Коментари Харесай

ООН: Питейната вода на планетата е под заплаха

Антонио Гутериш, генералният секретар на Организацията на обединените народи, изрази вяра, че срещата на върха най-сетне може да “доведе до смело деяние на дейностите на водата ”.

Ресурсите от питейна вода на планетата са под опасност и опазването им би трябвало да е приоритет на човечеството в идващите години. Зад тази самодейност се сплотиха в сряда участниците в първата по рода международна среща за последните близо 50 години, отдадена на опазването на най-ценния витален запас на човечеството, предадоха международните организации.

Международната среща, която се откри в постройката на Организация на обединените нации в НЮ Йорк, е първата от подобен мащаб от 1977 година, когато обстановката към достъпа до питейна вода става сериозна за първи път.

Въпреки че е жизненоважна, прясната вода е на ниско равнище в интернационалните договаряния. До през днешния ден е извършена единствено една международна среща на върха по въпроса през 1977 година в Мар дел Плата (Аржентина). Заради което и тридневната среща в Ню Йорк бе открита на 22 март, Световния ден на водата.

Конференцията на Организация на обединените нации за водата, невиждана от близо половин век, ще събере към 6500 участници, в това число 100 министри и няколко десетки държавни и държавни ръководители, призовани да излязат с съответни задължения.

В отчет, оповестен по този мотив, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш подлага на критика моделите на ползване, които са в развой на “изтощаване, капка по капка, този източник на живот за човечеството ”.

Общо 28 разнообразни организации на Организация на обединените нации се грижат, всяка посредством своята призма, на въпроса за водата. Но това разреждане на отговорностите в действителност основава компликации при намирането на финансиране, което води до консенсус и взаимни дейности за достъп до прясна вода, санитария на отпадъчните води, шерването на речните запаси сред страните или обмена на данни за подземните запаси, общи за няколко страни, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Във видеообръщение към участниците, Папа Франциск прикани за по-добро ръководство и запазване на водните запаси на планетата. “Моля се за добър резултат от работата ” на конференцията и “се надявам, че това значимо събитие може да форсира самодейностите в интерес на тези, които страдат от неналичието на вода, този главен запас ”, съобщи папата от Ватикана.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР