Антон Тодоров е необикновен български фермер. Той не прави само

...
Антон Тодоров е необикновен български фермер. Той не прави само
Коментари Харесай

Той е един от малкото земеделци, които отглеждат магарета, но работи и като стоматолог

Антон Тодоров е невероятен български фермер. Той не прави единствено това, което си представяме, че прави един фермер. Да, той съвсем живее в стопанството си, само че работи и като стоматолог. И постоянно се случва приходите си от зъболекарската активност да трансформира в разноски за земеделската.

" Интересно ми минава всекидневието, тъй като телефонът звъни непрестанно и по двете действия ", споделя Антон Тодоров пред NOVA.

Той е един от дребното земеделци, които отглеждат магарета. Причината тези животни да не са атрактивни за развъждане е кристално ясна – няма дотации.

" Бяха отстранени като селскостопанско животно, което е годно за пашуване, надали не то не заслужава да се храни, не му се поставя пасища, надлежно няма никаква субсидия за него, нито като единица животно, нито през директните заплащания. Аз отстранявам пари от земеделския бюджет и от стоматологичната си процедура ", изяснява Антон Тодоров.

Той обаче е твърдо решен да усилва магарешкото си стопанство. Животните в този момент са разграничени, тъй че да се чифтосват единствено мъжки и женски без кръвна връзка между тях.

Според Тодоров земеделието у нас страда доста от неналичието на работна ръка. Това оскъпява и затруднява ужасно доста цялата земеделска активност, което пък дава преимущество на вносната продукция, идваща на по-ниска себестойност. И тук е входът за омагьосания кръг.

" Политиките през миналите години, това че земеделието стана крупно, прекомерно огромни стопанства, монокултурни отглеждания, единствено зърно, това докара до ред аргументи хората да се оттеглен, да се насочат да живеят в градовете, да не е завършен като фамилен бизнес или в случай че е завършено като фамилен бизнес, отново действа много накриво по отношение на аналогични стопанства в Западна Европа, или даже в една прилежаща Гърция ", счита Тодоров.

" В развитите страни земеделието е доста спретнат развой, в който производителят е освободен от десетки съпътстващи действия, с помощта на добра организация в особено основани центрове и кооперативи.

В България земеделецът е задължен да схваща от всичко, да е на всички места, да купува торове, да продава продукция и да води голяма документи. В чужбина не е по този начин ", споделя Антон Тодоров.

Всичко това е разумната причина българският земеделец да не е удовлетворен. И да стачкува.

" Може да се каже дори, че в България митингите са много демократични и меки. Виждате записи от Европа какво се случва ", споделя Антон Тодоров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР