Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха

...
Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години успяха
Коментари Харесай

Баси кефа

Антон Пенчев и Калоян Коев (вляво) за няколко години съумяха да трансфорат Beer Bastards в един от най-успешно разрастващите се български бирени крафт марки.

© Надежда Чипева Лято, море, отваряш си бира и си казваш " баси кефа ".

С тази картина в съзнанието се ражда името на най-известната бира на момчетата зад Beer Bastards от Бургас - " Баси кефа ". Антон Пенчев и Калоян Коев за няколко години съумяха да трансфорат Beer Bastards в един от най-успешно разрастващите се български бирени крафт марки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В бара им в центъра на Бургас Papa Beers бъбрим на по бира - най-новата Faster Bastard в кенче. От по-старите типове налични има два-три. " Постоянно ни свършват количествата ", споделят Антон и Калоян. Май месец ще дойдат нови. Годината стартира мощно за пивоварите. За първите месеци на тази година продажбите са колкото през миналата. А към момента не е настъпило лятото. " Вече сме разпознаваеми. Имаме си почитатели. Започнахме да се разгръщаме малко повече от просто пет крафт бирени бара или два магазина ", изясняват момчетата. Най-силният пазар за Beer Bastards е София, където повече клиенти са наясно с крафт културата и имат по-големи покупателни благоприятни условия. Бирите им имат почитатели в редица профилирани магазини и питейни заведения, като сега опитите са ориентирани и към локалните магазини. " Баси Кефа " е и по курортите, усмихват се Антин и Калоян.
Реализирането на най-голямата концепция обаче занапред следва - планът за лична крафт пивоварна в Бургас. И все по-силното налагане на бирената крафт просвета в България. Да отидеш в Бургас и да не видиш Папата Преди да се захване с варенето на бири, Калоян Коев е електроинженер. Малко по-близо до бизнеса с напитките е Антон Пенчев като търговски шеф на винен цех. И двамата имат мощен афинитет към бирите. Обиколките по Европа и света им дават опция да се допрян до културата на крафт бирите. " Пивоварите в Европа се развиваха доста бързо. Усещахме, че това е нещо, което занапред ще се развива в България ", споделя Калоян. " Трендът беше подобен. Имаше спад на пазара на мощно алкохолните питиета и усилване на растежа на по-леко алкохолните виновност и бири и възникване на тази крафт просвета ", спомня си Антон. Зад появяването на бизнеса им се крие обаче главно голяма доза пристрастеност. По това време забавните питиета на пазара не са доста, а момчетата имат винен клуб за дегустации. Калоян донася едни крафт бирички за проба. " Започнахме и с дегустациите на бира ", споделя Антон. Впоследствие нещата се развиват доста бързо. Всичко стартира в края на 2016. Първо отваря Papa Beers. Първоначалната концепция е за малко магазинче за бири с дребна дегустационна. Моделът обаче проработва единствено зимата. С идването на лятото мястото пред Papa Beers се изпълва с народ и улицата начело става едно от най-оживените места в града. Нещо като " фестивална уличка ", споделят момчетата.

Фотограф: Надежда Чипева На по няколко бири Целият бизнес е под шапката на огромния план - марката Beer Bastards, като това е името на сдружението, през което се движи бизнесът. В началото бирата в магазина идва от вносители и производители. Още тогава обаче главната концепция е ясна - двамата да създадат лична бира. " Започнахме да обикаляме по Европа, с цел да забележим къде можем да създадем такова нещо ", споделят те. Така стигат до Амстердам и по-специално пивоварната Troost. Първата бира за бургаската Beer Bastards - " Опасен сексапил ", излиза през март 2017. Следва и първата бира, сварена в България в пивоварна Rhombus в Пазарджик - зимният мрачен опит с печени кестени " Дами канят ". Следва " Баси кефа ". Лимитираната серия на " Дами канят ", отлежала в дъбови бъчви, " По-полека ", " Ток и жица ", " Хот такова ". Междувременно Papa Beers набира все по-голяма известност, като бирите в магазина, които се оферират, стават към 300 - от Европа и Съединени американски щати. Отварят още два обекта - магазинът " Мокро куче ", който след това затваря, и Buddy, където в композиция с крафт бирата се предлага и ядене. От 4 месеца стартират и онлайн продажбите през уеб страницата birka.bg, като те към момента са дребен дял. Излиза и последната бира на Beer Bastards - Faster Bastard. Произведена е в холандския Хaрлем в пивоварната за крафт бира Uiltje. Последната бира на Калоян и Антон е в кенче, като съгласно тях това е бъдещето при пакетирането на качествени питиета, макар че множеството от българските клиенти са предубедени.
По личен усет Около месец и половина - два трае работата по една бира от момента на започването на варенето до постъпването й в магазина, като момчетата държат постоянно да участват на първото варене. Обмислянето на усета на бирата може да стартира и от декември. В крафт бирените среди никой не крие рецептите си, като информацията се споделя в доста конгреси, уеб сайтове, изложби, фестивали. Всеки обаче гледа да видоизменя и да търси нови усети. " Много е значимо да си провокативен и в опитите да няма граници ", споделя Калоян, а едно от най-сложните неща е измислянето на името. Другото комплицирано е да се резервира нужния потенциал в пивоварните за варенето на бира, като в случай че тя се направи май месец, ще е подготвена и свежа за лятото. " От декември си резервираме дати за варене на бира, от време на време си резервираме, без да знаем какво тъкмо ще сварим. " Оказва се, че малко пивоварни дават да се вари при тях. В България се вършат по-малки количества бира, като в Холандия поръчката би трябвало да е за най-малко 3000 литра. Време за пивоварни Това, върху което концентрират огромна част от напъните си сега Калоян и Антон, е лична пивоварна, като в този момент търсят уместно място за нея. Идеята е да е в американски жанр - с място за дегустации.
" Искаме да е на готино място ", споделят пивоварите. Бургас съгласно тях обаче се оказва доста стеснен като терен - градът е стеснен сред езерата и морето, като опциите за по-изгоден терен в София се оказват повече. Столицата обаче също не е вид. " Ние си обичаме града и вършим всичко допустимо тук да се случват нещата ", споделя Калоян.
Другата съществена компликация, несъмнено, е финансирането. Инвестицията е в размер на няколкостотин хиляди, като с цел да има финансов смисъл от пивоварната, тя би трябвало да е с избран потенциал и немалки продажби.
Антон дава образец с винарните, за които има благоприятни условия за еврофинансиране. За пивоварството стратегии няма, като по едно и също време с това банките нямат опит, не са доста отворени и не дават елементарно финансиране. " Рискът идва оттова, че вършим и продаваме артикул, който е доста по-скъп от общоприетото, което се продава в България. В Европа са привикнали да заплащат много по-висока цена за общоприетата им индустриална бира, защото тя е на по-високо равнище. В България като цяло се продават артикули с по-ниско качество на по-ниска цена. И когато им предложиш крафт артикул, който е съвсем два пъти по-скъп от общоприетата бира, хората малко се дърпат обратно ", споделя Антон. Кеф пазар Към момента пазарът на крафт бири в страната е нищожен. По думите на притежателите на Beer Bastards процентът на бирата, друга от всеобщата в страната, е под 1 във връзка с количествата. А от въпросния 1% 5% са крафт, нещо като статистическа неточност, която никой не може да пресметне. Те дават образец със Съединени американски щати, където пазарът на крафт бира е 10-15%. В Европа също културата е мощно развита, като в Холандия има към 600 крафт пивоварни против към 20 в България, като включително влизат и заведения за хранене и пъбове. Потенциал има. " Бургас сега е най-развитият пазар на крафт бира в България. За подобен дребен град има 3 плана ", споделя Антон. Първа през 2015 година отваря " Пивоварната " с крафт бирата си Veritas. Една година след Beer Bastards пък започват Metalhead Brewery, които влагат в пивоварна във Ветрен край Бургас. Фестивалите са един от методите за разпространение на крафт културата. Калоян и Антон в този момент приготвят " Баси кефа фест " в Бургас, който ще прилича " Капана " от ранните му години, като на 15 и 16 юни няколко улици ще бъдат затворени, с цел да се изпълнят със занаятчии, различна храна и пивовари. Защото, с цел да е кеф, бирата върви с другари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР