Антон Коджабашев за малко да затрие спорта си през 2008

...
Антон Коджабашев за малко да затрие спорта си през 2008
Коментари Харесай

Щангите превъртяха играта! Върнаха си президент, който почти ги уби

Антон Коджабашев за малко да затрие спорта си през 2008 година, в този момент може да го довърши

Българите щанги са се потвърдили през годините като феномен освен в нашия, само че и в международния спорт! Свикнали сме от време на време родни състезатели да гърмят с допинг. Често това са цели тимове, вадят ни от Олимпийски игри или въобще не ни позволяват до присъединяване в тях поради приложимост на неразрешени субстанции.

През последните месеци обаче хората в щангите доближават нови висоти. Първо седмици преди отминалото в София Европейско състезание се заформи корупционен скандал, в който тогавашния президентът на федерацията Ариф Маджид упрекна старши треньора Иван Иванов и сина му със същото име и чиновник в Министерството на младежта и спорта във взимане на рушвет. Последният бе хванат с 62 000 лева белязани пари, а в показанията на Маджид изплува и името на заместник-министър Даниела Дашева.

По корупционната се появяват нови нюанси, само че тя към момента продължава, като в това време Иван Иванов-старши и част от Управителния съвет на БФВТ отвърнаха Маджид, че е харчил пари от сметката на федерацията за лични потребности и подадоха сигнал до прокуратурата.

СКАНДАЛНИЯТ НОВ-СТАР ПРЕЗИДЕНТ

Обтегнатите връзки във повдигането на тежести доведоха до Общо заседание за избор на нов президент. И тук към този момент щангистите превъртяха играта! Като върнаха на поста скандалния бургаски предприемач Антон Коджабашев. Същият, който се изявяваше като консултант на проваления състезателен министър Радостин Василев-Руди Гела и за който Bulgaria-News разкри, че е получил от него по консултантски контракти общо 39 000 лева държавна пара. Така да оказва помощ на спорта всеки може…

Същият, който при предходния си престой отпред на спорта го загроби след мощен допинг скандал 42 дни преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 година, когато целият ни народен тим бе хванат с архаичното вещество метадианон (анаболен стероид).

И от позицията на времето този скандал не е неочакван. Защото самият Коджабашев е заявявал даже пред министри, че в този спорт „ без царевица не може “.

През 2008 година тимът ни е спрян от присъединяване в Китайската столица, Георги Марков и Алан Цагаев са с отнети правата до живот поради наново нарушаване, а със спрени състезателни права за по 4 години са Величко Чолаков, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Ивайло Филев, Иван Марков, Иван Стоицов, Гергана Кирилова, Милка Манева и Донка Минчева. 

И с цел да е по-интересно поради гаф с Алан Цагаев може да бъдем спрени от присъединяване и на Олимпийските игри в Париж, където чакаме купа от Карлос Насар. Наказаният до живот да не се занимава със спорта някогашен щангист е бил видян в залата към старши треньора Иван Иванов и тима ни, което е довело до тъжба от други федерации, като най-тежката допустима глоба е точно да ни извадят от Игрите.  

ГЛОБАТА ОТ 2008 година

През 2008 година Международната федерация ни наложи санкция в размер на 465 000 $! Ако не я платим, щангите горят от интернационалния подиум за 4 години.

„ Водим диалози с Държавната организация за младежта и спорта (ДАМС), в случай че може страната да помогне за тази сума, тъй като федерацията не разполага с тези средства и не би могла да се оправи, очаквам техния отговор всеки миг ”, споделя тогава Коджабашев пред Novsport.com.

И страната откликва! Въпросните средства са преведени като част от контракта по програмата за Олимпийска подготовка за 2009 година Проблемът обаче е, че по тази програма няма по какъв начин да се дават средства за възнаграждение на санкции! Респективно няма по какъв начин да бъдат регистрирани. Така през 2010 година Министерството на физическото образование и спорта, правоприемник на ДАМС, и Българската федерация  по повдигане на тежести подписват контракт за разсрочено връщане на сумата. Едва ли е неочакван фактът, че федерацията не извършва съглашението. Следва двугодишна драма, която завършва с лишаване на спортния лиценз на федерацията с президент Антон Коджабашев.

ДЕЛАТА

През 2013 година федерацията е осъдена да върне на страната по контракт за Олимпийска подготовка от 29.04.2009 година 545 450 лева и 149 710 лева

„ Съдът намира, че признанието подхожда на действителното състояние. Събраните посредством заключението доказателства обосноват този извод. Без значение за него е верността на изказванията на ответника, че част от средствата той разходва за погасяване на санкция, наложена от Международната федерация по повдигане на тежести. Не такова е предназначението, за което финансовите средства са отпуснати от Българската страна “, написа в решението на Софийски градски съд.

Според българското законодателство обаче отговорно е юридическото лице Българска федерация по повдигане на тежести, а не физическото Антон Коджабашев. Така парите в никакъв случай не се връщат на страната.

По същото време федерацията по повдигане на тежести губи и дело за некачествено осъществени или неизвършени ремонтни действия на залата в „ Дианабад “. По контракт от 2004 година за възстановяване материално-техническата база са преведени 1 160 000 лева, от които обаче би трябвало се върнат 322 580 лева Впоследствие залата бе напълно ремонтирана през 2012 година по време на първото държавно управление на Бойко Борисов, като се употребява и до през днешния ден.

Народоосвободителна въстаническа армия ФЕДЕРАЦИЯ, НОВ ДОПИНГ СКАНДАЛ

След отнемането на лиценза на Българската федерация по повдигане на тежести стартират тежки борби кой да овладее спорта. Напълно в духа на щангите, лагерите се менят непрекъснато, довчерашни другари стават люти врагове, след което още веднъж се сдобряват в името на властта. Появяват се няколко федерации и в последна сметка лиценз получава тази, на която отпред е Неделчо Колев.

Неговото ръководство обаче също е белязано от тежък допинг скандал, като през 2015 година целият ни народен тим дава позитивни проби. Отново сме осъдени и още веднъж пропущаме Олимпийски игри – този път в Рио де Жанейро 2016.

И страната още веднъж оказва помощ, този път легално като намира частен спонсор и се подписва рекламен контракт с Българския състезателен тотализатор.

ЗАТВОРЕНИЯТ КРЪГ

Сега, 16 години откакто съвсем умъртви спорта, в който стана троент международен и европейски първенец, Антон Коджабашев още веднъж го оглавява. И този път може да го довърши.

Хората от щангите не желаят да си научат урока и от време на време гълтат една и съща нечиста хранителна добавка. Както обича да споделя самият Коджабашев: „ без царевица не може. “ Но нашият „ зоб “ все е остарял и води до кавги и страдания…

ДОПИНГ СКАНДАЛИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ЩАНГИ

Освен медали, България има обилен букет от допинг кавги!

На български щангисти са отнети седем медала (4 златни, 2 сребърни и 1 бронзов) от Олимпийски игри поради допинг. Седмина пък не са се качили на подиума поради отдръпване на целия тим.

Скандалите през годините са неизброими – Олимпийските игри в Монреал 1976, Сеул 1988, Сидни 2000, Атина 2004, Световното състезание във Ванкувър през 2003. Преди Игрите в Пекин през 2008 година и Рио де Жанейро 2016  гръмнахме с цели тимове, заради което нямахме представители на тези два олимпийски шампионата! Между тях в Лондон изпратихме Иван Марков и Милка Манева, която 4 години по-късно взе сребро поради позитивни проби на три от съперничките й. Премията, която тя и треньорският щаб трябваше да получат се усилва фрапантно, което докара до съществени кавги сред персоналната й треньорка Кристиана Колева и управлението на федерацията, ръководена тогава от Неделчо Колев.

Очакваме продължение…


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР